Liberecký dopravní podnik postaví novou halu pro údržbu autobusů za 93 milionů korun

Vizualizace nové haly pro údržbu autobusů v Liberci. Foto: DPMLJVizualizace nové haly pro údržbu autobusů v Liberci. Foto: DPMLJ

Výstavba nového zázemí souvisí i s výrazným nárůstem počtu kloubových autobusů.

Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou (DPMLJ) se pouští do dosud největší investice do zázemí pro své autobusy. V garážích ve Vilové ulici postaví novou halu pro údržbu kloubových autobusů. Stávající prostory jsou již nevyhovující.

Zakázku za 93,8 milionu korun bez DPH získala společnost Metrostav DIZ, jak vyplývá z registru smluv. Práce na stavbě již začaly demolicí stávajících prostor, na jejichž místě vznikne nové zázemí.

Podle provozně-technického ředitele Ludvíka Lavičky souvisí výstavba nové haly především se změnou koncepce provozu v Liberci, kdy dopravní podnik postupně postavil část vozidlového parku na kloubových autobusech. Pro ty ale v garážích neměl dostatečně dlouhé kanály, musely tak zabírat dva kanály pro krátké autobusy najednou.

V nové hale budou čtyři kanály pro kloubového autobusy a jeden zvedák na kloubové autobusy. K zemi jde hala z roku 1952. Zároveň vznikne nový sklad náhradních dílů, který částečně zabere nová hala, součástí projektu je i výstavba malé administrativní budovy.

DPMLJ má ve stavu zhruba stovku autobusů. Aktuálně probíhá soutěž na patnáct nových kloubových autobusů.

Stávající zázemí v libereckých garážích, na jehož místě vznikne nová hala pro údržbu. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czStávající zázemí v libereckých garážích, na jehož místě vznikne nová hala pro údržbu. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czVizualizace nové haly pro údržbu autobusů v Liberci. Foto: DPMLJ
Tagy Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou DPMLJ Metrostav DIZ
8 komentářů