Liberec zdražuje parkování, hodina stání vyjde až na 50 korun

Parkování u Oblastní galerie v Liberci (bývalá budova Lázní). Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czParkování u Oblastní galerie v Liberci (bývalá budova Lázní). Foto: Jan Sůra / Zdopravy.cz

Město si od zdražení slibuje 3 miliony korun ročně navíc, peníze půjdou na nová parkovací místa.

Řidiči v Liberci zaplatí od listopadu za parkování ve městě více než dosud. Cena na nejdražších místech stoupne až na 50 korun za hodinu. Změnu ceníku včera schválili liberečtí radní.

Město ročně vybere na parkovištích zhruba 17 milionů korun, zdražení má do městské kasy přinést další tři miliony. „Tyto finanční prostředky chceme napevno alokovat v rozpočtu jako peníze, ze kterých budeme financovat vznik nových parkovacích stání,“ říká náměstek pro technickou správu města Jiří Šolc.

Zdražení se týká většiny zón. Cena stoupne o pětikorunu za půl hodiny, o deset korun za hodinu. Výjimkou jsou levnější zóny D (zelená) a F (černá), kde dojde ke zvýšení o 5 Kč za prvních 60 minut. Každá další hodina zdraží o 10 Kč kromě zóny D (zelená) a F (černá), kde je navrženo zvýšení o 5 Kč.

V Liberci je nejdražší červená zóna, kde se dosud platí 30 korun za hodinu, za každou další pak 40 korun. Od listopadu se bude v centru města při druhé a další hodině parkování platit 50 korun za hodinu. Mapa zón placeného stání v Liberci je na stránkách města. U krematoria bude i nadále možné parkovat prvních devadesát minut zdarma.

Město naposledy zdražilo parkování v roce 2007. V Liberci je v zónách placeného stání zhruba 1300 míst, platit lze mincemi či přes mobilní aplikaci.

V tomto volebním období uvažovali někteří radní o zavedení zón i na některých sídlištích, zatím ale k tomuto kroku nenašli odvahu.

Tagy liberec Zóny placeného stání
42 komentářů