Liberec od ledna posílí autobusy po půlnoci, přibude čtvrtá linka

Terminál MHD v Liberci. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czTerminál MHD v Liberci. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.cz

Rozsah noční dopravy v Liberci je stále výrazně nižší než před pandemií.

Město Liberec od nového roku změní svůj systém linek, které odjíždějí v 0:20 z terminálu MHD Fügnerova. Má jít o reakci na podněty cestujících. I nadále zůstane jediný odjezd po půlnoci, další autobusy až do zahájení denního provozu nepojedou. K rozsahu noční dopravy před pandemií se město vracet nechce.

Ke třem stávajícím linkám město přidá ještě čtvrtou. Výrazně se tak zkrátí doba jízdy zejména do Pavlovic, Ruprechtic a Františkova. Naopak se prodlouží jízdní doby do Vratislavic. „Město tak vyslyšelo přání lidí na zkrácení doby cestování hlavně ve druhé polovině tras současných nočních linek,“ uvedlo město na svém facebokovém profilu.

Noční linky jsou pro obyvatele některých čtvrtí nucenou vyhlídkovou jízdou, například do Františkova jede autobus 36 minut. Nově změnou trasy pojede jen šest minut. Do Pavlovic pojedou autobusy nově místo 38 minut 17 minut. Do Vratislavic nad Nisou se jízdní doba prodlouží z 8 minut na 16 minut. Město to vysvětluje otočením směru jízdy noční linky, jelikož ze získaných dat vyplývá, že do Doubí a Vesce cestuje více cestujících než do Vratislavic. Dojde k přečíslování linek na 91, 92, 93 a 94.

Kromě odjezdu v 0:20 odjíždí z centra poslední spoj ve 23:10. Tyto spoje podle města aktuálně využívá 300 cestujících za týden. V minulosti byly v Liberci autobusové linky i s odjezdy v jednu a dvě hodiny ráno, s pandemií ale skončily.

Mapa nočních autobusů s jediným odjezdem v 0:20 v Liberci od ledna 2023. Foto: Liberec.cz

Mapa nočních autobusů s jediným odjezdem v 0:20 v Liberci od ledna 2023. Foto: Liberec.cz

Tagy Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou DPMLJ liberec noční spoje
15 komentářů