Liberec chystá proměnu rušné křižovatky u tunelu, část zaplatí developeři

Křižovatka ulic Švermova, Jungmannova a Žitavská v Liberci. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czKřižovatka ulic Švermova, Jungmannova a Žitavská v Liberci. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.cz

Proměna křižovatky má proběhnout v létě, je již na hranici kapacity.

Cestování po Liberci zkomplikuje ještě letos další velké omezení. K rozkopané silnici I/35, která slouží jako hlavní průtah krajským městem, přibude ještě oprava jedné z nejrušnějších křižovatek v ve městě: za tunelem, kde se stýkají ulice Švermova, Jungmannova a Žitavská.

Město již vypsalo veřejnou zakázku v hodnotě 13,5 milionu korun. Celková délka upravovaných úseků komunikací v rámci dotčené křižovatky je přibližně 235 metrů. Místem denně projede přes 10 tisíc aut. „V současné době je stávající průsečná křižovatka již na hranici kapacitních možností a v dopravní špičce dochází ke krátkodobému zahlcení,“ uvádí se v technické zprávě pro zakázku.

Předmětem plnění veřejné zakázky je rozšíření vozovky na ramenech křižovatky ulic Švermova, Jungmannova, Žitavská pro výstavbu nových řadicích pruhů, a s tím související úpravou světelného signalizačního zařízení. Zásadní bude přidání jízdního pruhu v Žitavské ulici, v úseku od tramvajových kolejí pod viaduktem v Hanychovské ulici ke křížení se Švermovou ulicí.

V hranicích úprav bude odstraněn stávající asfaltový kryt vozovky frézováním a lokálně stávající konstrukce chodníku a stezky pro chodce a cyklisty z důvodu rozšíření vozovky v ramenech křižovatky. Závěrem bude odfrézován asfaltový kryt komunikace v celém rozsahu úprav křižovatky s reprofilací do předepsaných sklonů a následně položena obrusná vrstva. V rámci stavby dojde k úpravě svislého i vodorovného dopravního značení. Na vozovce budou pomocí nového vodorovného značení zobrazeny upravené řadicí pruhy a zároveň s tím dojde k úpravě svislého dopravního značení.

Na akci se mají podílet i developeři, kteří chtějí nedaleko na místě bývalé slévárny stavět byty a sklady. Přispějí čtyřmi miliony korun.

Křižovatka ulic Švermova, Jungmannova a Žitavská v Liberci. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czKřižovatka ulic Švermova, Jungmannova a Žitavská v Liberci. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czKřižovatka ulic Švermova, Jungmannova a Žitavská v Liberci. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.cz
Tagy liberec
3 komentáře