Levná nafta pod 30 Kč je minulostí. Po téměř dvou měsících zdražila i nejlevnější pumpa

Čerpací stanice Tank ONO. Foto: Tank ONOČerpací stanice Tank ONO. Foto: Tank ONO

Cena nafty je o šestnáct korun nižší než přesně před rokem.

Ještě před plánovaným návratem spotřební daně na původní výši se cena nafty po více než dvou měsících vrátila nad 30 korun za litr. Společnost Tank-ONO, která je v Česku dlouhodobě cenovým lídrem, dnes odpoledne zdražila naftu z 29,90 na 30,50 Kč za litr.

I přes překročení symbolické hranice ceny na stojanech je nafta o více než šestnáct korun za litr levnější než před rokem, kdy se tankovalo za 46,90 Kč za litr. I nadále platí velký rozdíl vůči ceně benzínu, natural 95 u Tank ONO nyní stojí 35,50 Kč za litr.

Podle dat CCS stojí aktuálně litr nafty v průměru po celé zemi 31,68 Kč, jeho cena za červen po haléřích trvale roste. Za současným zdražením je rostoucí poptávka po naftě ve světě, která tlačí na burzovní ceny. Cena v Evropě roste i kvůli embargu na ruské ropné produkty.

Stát má z nafty na spotřební dani i nadále méně než v minulosti. Loni došlo ke snížení spotřební daně, aby se kompenzovaly vysoké ceny pohonných hmot. Zatímco u benzínu šlo o umělé snížení daně jen do konce září a od října 2022 se platí z každého litru opět 12,84 Kč, u nafty stát stále účtuje sníženou sazbu 8,45 Kč za litr. Letos na jaře se ministerstvo financí rozhodlo k návratu na původní výši (9,95 Kč), zrychlené projednávání ale zablokovali poslanci ANO 2011. Nižší sazba ochuzuje státní kasu měsíčně o 800 milionů korun. Tento týden se změna zákona dostala do 3. čtení.

Tagy ceny PHM Tank ONO
29 komentářů