Letovým dispečerům klesl zisk o více než třetinu, dividenda pro stát nebude

Nové kalibrační letadlo ŘLP. Pramen: ŘLPNové kalibrační letadlo ŘLP. Pramen: ŘLP

Státní podnik Řízení letového provozu zaznamenal loni pokles obratu i zisku. Výnosy se loni snížily oproti předloňskému rekordu o tři

Státní podnik Řízení letového provozu zaznamenal loni pokles obratu i zisku. Výnosy se loni snížily oproti předloňskému rekordu o tři procenta na 4,18 miliardy korun. Hrubý zisk zaznamenal propad už druhý rok po sobě, tentokrát o 36 procent na 238 milionů korun.

Do hospodářských výsledků se podle podniku významně promítl pokles letového provozu z důvodu kapacitních problémů v Německu a Maďarsku. Letečtí dopravci především na dálkových tratích, kde jsou nasazovány letouny s nejvyšší hmotností, začali preferovat tratě mimo český vzdušný prostor. Například provozovatel Airbusu A380 zaplatí za 400kilometrový přelet republiky necelých 19 tisíc korun.

V roce 2019 bylo v českém vzdušném prostoru zaznamenáno 906 666 pohybů (912 813 v roce 2018) a k poklesu provozu došlo také na Letišti Václava Havla Praha. Hlavním zdrojem příjmů je poskytování letových navigačních služeb. Tyto výnosy představovaly loni 89 procent z celkových výnosů podniku.

Na dosažených výnosech se nejvíce podílely výnosy z traťových navigačních služeb, za které ŘLP utržilo tři miliardy korun. To představuje 73 procent z celkových výnosů. Tento podíl ale klesá, předloni činil 77 procent (3,26 mld.). Druhou nejvýznamnější výnosovou položkou byly výnosy z letištních a přibližovacích služeb ve výši 652 milionů korun (předloni téměř stejně absolutně i relativně).

Vlastní komerční aktivity vynesly podniku loni 230 milionů; jde především o činnost letecké školy a služby kalibrační letky. Ta působila například v Tanzanii či Vietnamu.

„S ohledem na odlišný vývoj provozu jsme v roce 2019 realizovali racionální opatření na straně nákladů. Naše klíčové hospodářské výsledky hodnotím pozitivně. Ekonomická kondice podniku nám také v současné bezprecedentní krizi letecké dopravy pomáhá řešit naši činnost v dlouhodobějším horizontu a především plnění závazků zejména vůči našim zaměstnancům,“ uvedl generální ředitel ŘLP Jan Klas. Rozhovor s ním přinese deník Zdopravy.cz v příštích dnech. Oproti minulým létům ŘLP nebude letos vyplácet ministerstvu dopravy žádnou dividendu.

Tagy řlp výsledky 2019
2 komentáře