Letoun Smartwings přistával v Praze s poškozenou pneumatikou

Boeing 737-800 společnosti Smartwings odlétá z Prahy. Foto: Letiště PrahaBoeing 737-800 společnosti Smartwings odlétá z Prahy. Foto: Letiště Praha

Letadlo přistálo v Praze bez problémů za asistence záchranných složek.

Boeing 737-800 registrace OK-TVV  společnosti Smartwings přistával letos v srpnu s prasklou přední pneumatikou. Vyplývá to z pravidelné zprávy Ústavu pro odborné vyšetřování příčin leteckých nehod (ÚZPLN) za 3. čtvrtletí. Mimořádná událost se obešla bez jakéhokoliv zranění.

K události došlo 6. 8. při letu z Cagliari na Sardinii. „Při vzletu letounu zaznamenala posádka krátce před dosažením vzletové rychlosti vibrace přední podvozkové nohy. Posádka pokračovala ve vzletu,“ uvádí zpráva. Na palubě bylo 58 cestujících a 7 členů posádky.

Piloti informovali řízení letového provozu v Cagliari. Zaměstnanci na letišti provedli kontrolu dráhy, na které našli zbytky pneumatiky z přední podvozkové nohy. „To potvrdilo předpoklad posádky, že došlo k poškození pneu na předním podvozku. Letoun pokračoval v letu na cílovou destinaci,“ popisuje ÚZPLN průběh mimořádné události.

Kapitán letadla odhlásil v Praze před přistáním stav, který vyžaduje místní pohotovost zásahových složek. „Letoun bez problémů přistál. Na pojížděcí dráze TWY B byla provedena kontrola podvozku a následně byl odtažen na stání 26,“ uvádí zpráva.

Snímky poškozené pneumatiky ze zprávy ÚZPLN. Foto: ÚZPLN

Snímky poškozené pneumatiky ze zprávy ÚZPLN. Foto: ÚZPLN

Podle zprávy za třetí čtvrtletí ubylo v tuzemském  letectví  hlášených událostí o 17,3 %. ÚZPLN to vysvětluje omezeními v období pandemie koronaviru.

Tagy smartwings Ústav pro odborné vyšetřování příčin leteckých nehod ÚZPLN
54 komentářů