Letní letový řád se blíží, Praha nabídne lety do 152 destinací

Letiště Václava Havla Praha. Foto: Letiště PrahaLetiště Václava Havla Praha. Foto: Letiště Praha

Pozadu nezůstanou ani regionální letiště, do Brna se vrátí spojení s Bergamem.

V neděli 26. března začíná po celém světě platit letní letový řád. Letiště Václava Havla Praha během něj nabídne dvě nové dálkové linky do Soulu a na Tchaj-wan, celkem 152 destinací, devět nových spojení do oblíbených dovolenkových destinací a 65 dopravců. Přibydou také spojení kupříkladu do Gdaňsku, Jerevanu, Maskatu, Bilbaa, Rimini, Dubrovníku a na Skiathos.

Podle předsedy představenstva pražského letiště Jiřího Pose dosáhne letiště co do počtu destinací 80 % nabídky z rekordního roku 2019. Tehdy se z Prahy létalo do 190 destinací, nyní jich bude 152. I nadále však budou chybět lety na Ukrajinu a do Ruska.

„Predikce provozu jsou pozitivní. Letiště Praha by za celý rok mohlo odbavit přes 13 milionů cestujících. Zatím evidujeme vyšší poptávku po výjezdovém cestovním ruchu do typicky dovolenkových destinací,“ dodal ředitel leteckého obchodu Letiště Praha Jaroslav Filip.

Dálkové linky včetně jedné zcela nové na Tchaj-wan

Horkou novinkou budou dvě nové dálkové linky. V prvním případě půjde o obnovení spojení s jihokorejským Soulem, Korean Air nasadí na trasu své dálkové Boeingy 777-300ER pro 291 cestujících. Inaugurační let se uskuteční v pondělí 27. března. Létat se bude třikrát týdně. Od 18. června pak Praha získá přímou pravidelnou linku na Tchaj-wan. Dopravce China Airlines ji bude provozovat dvakrát týdně, s odletem z Prahy vždy každou středu a neděli letadlem Airbus A350-900 pro 306 cestujících.

V květnu se pak do Prahy vrátí přímý spoj do Spojených států amerických s dopravcem Delta Air Lines z letiště JFK v New Yorku. Přímé spojení nabídne do konce září. Na bezmála 40 tratích dojde oproti loňskému létu k dalšímu navýšení počtu frekvencí letů. Týká se to například nejoblíbenějších pěti měst – Londýna, Amsterdamu, Paříže, Antalye a Frankfurtu. Vyšší počet spojení ale bude také na přímých linkách do destinací jako je Riga, Kišiněv, Dublin, Málaga, Athény, Barcelona, Varšava a na Rhodos.

Z nových dopravců v Praze lze zmínit Icelandair, který od 1. června spojí Prahu s Reykjavíkem čtyřikrát týdně a nabídne tak rychlé spojení přes Island do více než 14 destinací v USA. Létat bude až do ledna. Co do počtu destinací bude v průběhu nadcházející letní sezóny nejvíce zastoupena skupina Smartwings Group (39), dále Ryanair (33), Eurowings (19), easyJet (12) a Wizz Air (11). Detailní a pravidelně aktualizovaná nabídka letů je k dispozici na webových stránkách Letiště Praha.

Do Brna se vrátí spojení s Bergamem, ostatní linky z regionálních letišť pokračují

Pozadu nezůstanou ani česká regionální letiště. Z Brna se bude od 27. března dvakrát týdně létat opět do Bergama s nízkonákladovou leteckou společností Ryanair. Stejný dopravce spojí od 19. května rovněž dvakrát týdně Pardubice s Alicante. V provozu budou i nadále linky z Brna a Ostravy na letiště Stansted u Londýna a z Ostravy do Varšavy se společností LOT Polish Airlines. Postupně se budou rovněž rozebíhat dovolenkové lety do turistických letovisek, včetně těch nových z Českých Budějovic.

Tagy BRQ Eurowings Letiště Brno Letiště Ostrava Letiště Pardubice letiště praha Letiště Václava Havla Praha OSR PED prg Ryanair smartwings
1 komentář