Letišti Ostrava ubyla loni sedmina cestujících, výrazně vzrostla nákladní doprava

Boeing 737-800 v Ostravě. Foto: Letiště OstravaBoeing 737-800 v Ostravě. Foto: Letiště Ostrava

Letiště Leoše Janáčka Ostrava v Mošnově na Novojičínsku loni odbavilo 323 320 cestujících. Bylo to o 54 616 (14,5 procenta)

Letiště Leoše Janáčka Ostrava v Mošnově na Novojičínsku loni odbavilo 323 320 cestujících. Bylo to o 54 616 (14,5 procenta) méně než v roce 2018. Oproti tomu letišti výrazně vzrostlo množství přepraveného nákladu, a to o 54 procent na 8 392 tun.

Obchodní ředitel společnosti Stanislav Bujnovský uvedl, že na pokles počtu cestujících měla vliv rozhodnutí ČSA o zrušení pravidelné linky do Prahy a rozhodnutí společnosti Ryanair o zrušení letů do Bergama v Itálii. Letní sezonu výrazně ovlivnilo uzemnění letadel Boeing 737 Max, které mělo světové dopady.

„Původně avizované třicetiprocentní rušení plánovaných letů se nakonec ve spolupráci s cestovními kancelářemi a leteckými společnostmi podařilo minimalizovat. Na charterových letech do letních destinací byl zaznamenán nárůst o jedno procento,“ uvedl Bujnovský. Nejvíce cestujících z Mošnova létalo do Řecka, Turecka, Bulharska a Egypta.

Nejbližší letiště v polských Katovicích loni přepravilo 4,84 milionu cestujících, což je nepatrný růst v porovnání s rokem 2018. Ryanair a Wizz Air oznámily na letišti pro letošní rok další expanzi

Jedním z hlavních pilířů ostravského letiště je nákladní doprava. V druhé polovině roku 2019 došlo k otevření pravidelného nákladního spojení s Asií, čímž ostravské letiště vstoupilo na pole mezikontinentální přepravy nákladu a obnovilo v jistém smyslu významnou obchodní trasu historické Hedvábné stezky,“ uvedl Bujnovský. Na navýšení množství přepraveného nákladu o 54 procent mělo podle něj vliv také zvýšení množství přepraveného zboží na pravidelné nákladní lince do německého Lipska.

Z ostravského letiště v současné době pravidelně létá jen linka do Londýna a v sezoně linky do turistických destinací. Už na konci března ale společnost LOT začne provozovat linku z Mošnova do polské Varšavy, spoj bude létat pětkrát týdně.

Počet cestujících loni klesl také pardubickému letišti, skoro o třetinu. Oproti tomu dalším letištím v Česku počty pasažérů rostly: Praze o šest procent na rekordních 17,8 milionu cestujících, Brnu, které odbavilo druhý nejvyšší počet lidí v historii, o 8,6 procenta, a Karlovým Varům meziročně dokonce o 43 procent.

ČTK

Tagy Letiště Ostrava
44 komentářů