Letiště Václava Havla čeká letos jen pět milionů cestujících, rezervy má do konce léta

Stanoviště pro samoobslužné odbavení zavazadel. Pramen: Letiště PrahaStanoviště pro samoobslužné odbavení zavazadel. Pramen: Letiště Praha

Po rekordním loňském roce čeká Letiště Praha velký pád v počtu cestujících. Státní firma aktuálně počítá, že letos kvůli omezení

Po rekordním loňském roce čeká Letiště Praha velký pád v počtu cestujících. Státní firma aktuálně počítá, že letos kvůli omezení dopravy odbaví jen pět milionů cestujících. V rozhovoru pro Radiožurnál to dnes uvedl mluvčí Letiště Praha Roman Pacvoň. Hubené roky budou pokračovat i příští rok, kdy je plán na 10 milionů cestujících.

Návrat na loňská čísla plánuje Letiště Praha nejdříve v roce 2023. „Samozřejmě, je to podle současných odhadů, které se mohou v průběhu času měnit v závislosti na situaci,“ dodal Pacvoň.

Eurostat dnes ve své analýze uvedl, že ruzyňské letiště patří mezi nejvíce zasažené dopady opatření proti šíření koronaviru. Letiště Praha vykázalo spolu s berlínskými letišti Tegel a Schönefeld a s letištěm v Mnichově největší procentní pokles odbavených pasažérů. Všechny čtyři letecké uzly jich v březnu měly o 65 procent méně. V absolutních číslech se ale počet cestujících nejvíce snížil ve Frankfurtu nad Mohanem, a to o 3,5 milionu.

Letiště v reakci na zprávu Eurostatu uvedlo, že na krizi bylo připraveno díky rezervám z minulých let a odpovědnému hospodaření. „Díky tomu je letiště schopné stávající nepříznivou situaci ustát a náklady na provoz pokrýt ze svých vlastních zdrojů přibližně do konce léta. Poté bude letiště žádat o úvěr. Případná státní pomoc v tuto chvíli určitě není na pořadu dne,“ uvedlo Letiště ve svém prohlášení.

K citelnějšímu nárůstu počtu odbavených cestujících by mohlo dojít podle Letiště Praha dojít v červnu v souvislosti s pozvolným návratem provozu. V tuto chvíli má Letiště Praha potvrzené obnovení leteckého spojení od 17 leteckých společností do 55 destinací, což už je třetina provozu před krizí.

Tagy letiště praha
14 komentářů