Letiště Praha se loni dostalo ze ztrát, ukazují první data

Odstavené Airbusy A320 Family společnosti Finnair a Boeingy 737 společnosti Smartwings v Praze. Foto: Rosťa Kopecký / Flyrosta.comOdstavené Airbusy A320 Family společnosti Finnair a Boeingy 737 společnosti Smartwings v Praze. Foto: Rosťa Kopecký / Flyrosta.com

Letiště loni zastavilo zadlužování.

Skupina Letiště Praha za rok 2021 vykázala zisk před zdaněním, úroky a odpisy (EBITDA) ve výši 145 milionů korun. O rok dříve to bylo kvůli pandemii minus 717 milionů korun. Zlepšení dnes oznámilo Letiště Praha v tiskové zprávě. Nejde ale o úplné hospodářské výsledky, výroční zprávu dosud nezveřejnilo.

Loňský rok patřil společně s rokem 2020 k jednomu z nejhorších v novodobé historii letiště kvůli pandemii koronaviru. Letiště odbavilo 4,4 miliony cestujících.
I z pohledu provozního hospodaření můžeme být lehce optimističtí, protože jsme se dostali do mírně kladného výsledku a zastavili jsme další prohlubování zadluženosti naší společnosti. Rok 2021 byl rovněž ve znamení obnovování spojení a navýšení počtu frekvencí do již obsluhovaných destinací,“ zhodnotil uplynulý rok předseda představenstva Letiště Praha Jiří Pos.

Samotná společnost Letiště Praha dosáhla loni ukazatele EBITDA 190 milionů korun. Menší provoz letiště opět využilo k modernizacím a opravám letištní infrastruktury, které byly v roce 2020 pozastaveny. „Kladli jsme také důraz na udržitelný rozvoj. S tím souvisí i posílení finanční stability celé skupiny. S konsorciem bank jsme uzavřeli úvěrový rámec ve výši sedmi miliard korun. Z poskytnutého úvěru budeme částečně financovat také plánovaný udržitelný rozvoj,“ dodává Jiří Pos.

Společnost Czech Airlines Handling (CSAH), která zajišťuje na Letišti Václava Havla Praha komplexní služby pozemního odbavení cestujících, letadel, nákladu a pošty, dosáhla v roce 2021 hrubé provozní ztráty 47 milionů korun. Hrubý provozní zisk společnosti Czech Airlines Technics (CSAT), která zajišťuje v Praze údržbu a opravy letadel i letadlové techniky, dosáhl za rok 2021 hodnoty 2 milionů korun. „První část roku byla poznamenaná výpadkem zakázek a to silně ovlivnilo její nastavení. Následně jsme navázali na nově zavedenou službu parkování letadel a rozšířili spolupráci s leasingovými společnostmi jak v segmentu generálních oprav letadlových podvozků, tak i těžké údržby a v druhé části roku díky tomu opět plnohodnotně vytížila všechny kapacity,“ říká k hospodaření předseda představenstva CSAT Pavel Haleš.

Tagy Czech Airlines Handling Czech Airlines Technics letiště praha
Žádné komentáře