Letiště Praha rostlo v lednu o více než 7 %. Ubylo cestujících do Moskvy a Dubaje, roste Amsterdam či Dauhá

Airbus A350-900 společnosti Qatar Airways poprvé přistál v Praze. Foto: Flyrosta.comAirbus A350-900 společnosti Qatar Airways poprvé přistál v Praze. Foto: Flyrosta.com

Letiště Praha pokračovalo i v lednu v růstu počtu cestujících. Za první měsíc roku odbavilo 1,051 milionu cestujících, meziročně o

Letiště Praha pokračovalo i v lednu v růstu počtu cestujících. Za první měsíc roku odbavilo 1,051 milionu cestujících, meziročně o 7,44 % více. Vyplývá to ze statistik zveřejněných na stránkách letiště.

Poprvé v historii tak v lednu, který s výjimkou prvních dnů nepatří k příliš silným měsícům, překonalo letiště hranici milionu odbavených cestujících.

Data za leden ukazují pokračování trendu minulých měsíců, kdy letiště roste především díky nasazování větších letadel dopravci nebo jejich větším využitím. Počet pohybů, tedy startů a přistání, stoupl jen o 1,89 %.

V lednu bývá již několik let kvůli svátkům nejvíce cestujících mezi Prahou a moskevským letištěm Šeremetěvo. V meziročním srovnání počet cestujících klesl o více než šest procent. Počet cestujících na pařížské letiště Charlese de Gaulla v lednu stagnoval, další růst o více než dvanáct procent naopak vykázalo spojení do Amsterdamu.

I na dalších místech první patnáctky destinací s největšími počty odbavených cestujících jsou zajímavé změny. Do patnáctky poprvé proniklo například i díky navýšení kapacity Qatar Airways katarské Dauhá. Naopak výrazně ubylo cestujících z Prahy do Dubaje, meziročně o 14 %.

U řady destinací se projevuje efekt „Ryanair“, tedy výrazný nárůst počtu cestujících po vstupu největší evropské aerolinky na trasu. V patnáctce je tak poprvé například Budapešť, poněkolikáté také Manchester. V případě Budapešti jde o nárůst částečně vyvolaný také navýšením kapacity u ČSA.

Tagy letiště praha prg
20 komentářů