Letiště Praha: Odrazili jsme kybernetické útoky na naše systémy

Nové odbavovací přepážky na Terminálu 2 Letiště Václava Havla. Foto: Letiště PrahaNové odbavovací přepážky na Terminálu 2 Letiště Václava Havla. Foto: Letiště Praha

Letiště Praha během několika posledních dnů zaznamenalo a úspěšně eliminovalo několik kybernetických útoků na IT infrastrukturu a systémy, které letiště

Letiště Praha během několika posledních dnů zaznamenalo a úspěšně eliminovalo několik kybernetických útoků na IT infrastrukturu a systémy, které letiště používá. O hrozbě útoků v oblasti kybernetické bezpečnosti varoval během včerejšího dne i Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB).

Letiště o útocích informovalo v tiskové zprávě. Tým kybernetické bezpečnosti Letiště Praha, který v této oblasti patří k největším odborníkům u nás a poskytuje konzultace i dalším subjektům, například bankám i nemocním, na základě tohoto varování ihned podnikl kroky k detekci podezřelých aktivit ze zdrojů, proti kterým NÚKIB varoval. Podle Letiště se podařilo pokusy útoků odhalit v přípravných fázích.

„Zabezpečení našich IT systémů patří k těm nejpřísnějším a plně odpovídá standardům na velkých mezinárodních letištích. Naprostou samozřejmostí je v prostředí velkého mezinárodního letiště ochrana více vrstvami zabezpečení. Ty jednak potenciální hrozbu detekují a poté také blokují. Díky zabezpečení na špičkové úrovni jsme dokázali tyto aktuální kybernetické útoky včas odhalit a odvrátit. Nedošlo tak k žádnému narušení našich informačních systémů ani úniku informací,“ uvedl Milan Špaček, člen představenstva Letiště Praha, který je za oblast kybernetické bezpečnosti odpovědný.

Za poslední období eviduje Letiště Praha nárůst v počtu kybernetických útoků na IT infrastrukturu. Nejčastěji se jedná o útoky, které se zaměřují na funkčnost webových stránek nebo o tzv. phishing s cílem získat od zaměstnanců různé přístupové údaje.

Tagy letiště praha
18 komentářů