dkv-spojujeme

Na pražském letišti začal působit robot. Tančí a bude se učit naslouchat češtině

Robot Master Pepper na Letišti Praha. Autor: Letiště PrahaRobot Master Pepper na Letišti Praha. Autor: Letiště Praha

Letiště Praha a společnost Mastercard dnes uvedly do provozu humanoidního robota. Robot Master Pepper je umístěný za bezpečnostní kontrolou na

Letiště Praha a společnost Mastercard dnes uvedly do provozu humanoidního robota. Robot Master Pepper je umístěný za bezpečnostní kontrolou na Terminálu 2 a jeho úkolem je cestující pobavit a poskytnout jim základní informace. Pracovní dobu má od 7:00 do 22:00.

S robotem mohou cestující vést interakci v angličtině nebo češtině, ústním pokynům a dotazům ale rozumí jen v angličtině. Na češtinu reaguje pouze po zadání pokynu na dotykovém displeji. Podle mluvčí letiště Mariky Janouškové je ale cílem, aby uměl češtině i „naslouchat“. V českém jazyce umí reagovat už nyní.

Master Pepper umí nasměrovat cestující k nejbližší informační přepážce, dětské místnosti nebo ke konkrétní odletové bráně. Cestujícím na vyžádání zatančí nebo si s nimi pořídí selfie. Zároveň poskytne informace o Letišti Praha nebo o firmě Mastercard.

Robot Master Pepper na Letišti Praha. Autor: Letiště Praha

Robot Master Pepper na Letišti Praha.
Autor: Letiště Praha

Robota vyrobila francouzská společnost Aldebaran ve spolupráci s japonskou společností SoftBank Robotics. Je 120 centimetrů vysoký, váží 28 kilo a po nabití vydrží v provozu až 12 hodin. Bezpečnost robota budou zajišťovat informační pracovníci letiště.

Master Pepper má na hlavě čtyři mikrofony, tři kamery a 3D hloubkovou čtečku. V jeho trupu se nachází gyroskop. Dotykové senzory jsou umístěny na hlavě a rukou. Na spodní části těla jsou dva sonary, šest laserů, tři nárazníkové senzory a další gyroskop.

„Technologický rozvoj letiště potom směřujeme do pěti oblastí. Těmi jsou bezpečnost budoucnosti, mobilita budoucnosti, pohodlná cesta letištěm, virtuální nakupování a zákaznická zkušenost. Robot Master Pepper je příkladem technologického rozvoje letiště právě v oblasti zákaznické zkušenosti,“ uvedl šéf letiště Václav Řehoř. Robot není v majetku letiště, je pouze dlouhodobě zapůjčen.

Robot Master Pepper na Letišti Praha. Autor: Mastercard

Robot Master Pepper na Letišti Praha.
Autor: Mastercard

Tagy letiště praha Master Pepper robot
4 komentáře