Letiště Praha koupí od státního podniku 42,5 hektarů pozemků na Ruzyni za 1,59 miliardy korun

Přistání na dráhu 06/24. Foto: Letiště PrahaPřistání na dráhu 06/24. Foto: Letiště Praha

Letiště Praha čeká velký kapitálový výdaj. Od státního podniku Správa Letiště Praha (SLP) má firma se stoprocentním podílem státu koupit

Letiště Praha čeká velký kapitálový výdaj. Od státního podniku Správa Letiště Praha (SLP) má firma se stoprocentním podílem státu koupit 42,5 hektarů pozemků v areálu ruzyňského letiště za 1,59 miliardy korun.

Vyplývá to z materiálu ministerstva financí do meziresortního připomínkového řízení, které má redakce Zdopravy.cz k dispozici. Mluvčí Letiště Praha Roman Pacvoň potvrdil, že se na tuto transakci chystají. Musí ji ještě schválit vláda. Peníze pravděpodobně skončí ve státní kase.

„Na převod pozemků jsme připraveni a za tím účelem jsme také alokovali odpovídající finanční prostředky. Jedná se o pozemky, které nejsou soustředěny do jedné oblasti, nacházejí se v různých částech areálu letiště a mají význam pro jeho stávající provoz. Jejich nabytím dojde jednoznačně ke zvýšení hodnoty společnosti Letiště Praha,“ řekl Pacvoň.

Správa Letiště Praha je státním podnikem, který má ve vlastnictví už jen část pozemků v areálu ruzyňského letiště. Pozemky měly původně přejít přímo na akciovou společnost Letiště Praha, byly ale zatíženy restitučními spory. Letiště Praha má koupit pozemky, které už jsou bez těchto sporů.

Podle materiálu je účetní hodnota pozemků 590,99 milionů korun, celkem má SLP v majetku pozemky v účetní hodnotě 707 milionů korun. Kupní cena je nakonec pro Letiště Praha výrazně vyšší: znalci z Deloitte Advisory pozemky ocenili na 1,591 miliardy korun, jeden metr tak vychází zhruba na 3700 Kč.

Jde o pozemky, které se nachází v areálu Letiště Václava Havla, případně v jeho těsném okolí. „Zpravidla tvoří jednotlivé enklávy mezi jinými pozemky, které jsou majetkem akciové společnosti Letiště Praha Tyto pozemky jsou trvale využívány pro činnost mezinárodního Letiště Václava Havla Praha a jsou nezbytné pro současnou letištní infrastrukturu. Dále mají také klíčový význam nejen pro komerční aktivity Letiště Praha, ale i pro plánovaný rozvoj letiště a jeho infrastruktury,“ uvedlo ministerstvo financí v důvodové zprávě.

Podle poslední výroční zprávy má Správa Letiště Praha pozemky v účetní hodnotě 707 milionů korun. Státní podnik ročně vytváří zhruba 50 milionů korun zisk, hlavním zdrojem příjmů je pronájem pozemků.

Tagy letiště praha Správa Letiště Praha
18 komentářů