Letiště koupilo od státu pozemky za 1,59 miliardy, nemuselo si půjčit

Přistání na dráhu 06/24. Foto: Letiště PrahaPřistání na dráhu 06/24. Foto: Letiště Praha

Letiště Praha a Ministerstvo financí dokončily velkou nemovitostní transakci v podobě nákupu státních pozemků do majetku státní firmy. Za 1,59

Letiště Praha a Ministerstvo financí dokončily velkou nemovitostní transakci v podobě nákupu státních pozemků do majetku státní firmy. Za 1,59 miliardy korun nakoupilo letiště 42,5 hektaru pozemků v areálu letiště či jeho blízkosti.

Vyplývá to ze zveřejněného materiálu v registru smluv. Prodávajícím bylo ministerstvo financí, dosud patřily do majetku státního podniku Správa Letiště Praha. I přes velký výdaj v době koronaviru si Letiště Praha nemuselo na nákup půjčovat. „Pro odkup těchto pozemků nebylo využito externího financování, celá kupní cena byla uhrazena z vlastních zdrojů,“ potvrdila mluvčí Letiště Praha Kateřina Pavlíková.

Jde o soubor pozemků, které nejsou soustředěny do jedné oblasti, nacházejí se v různých částech areálu letiště a mají význam pro jeho stávající provoz. „Jejich nabytím dojde jednoznačně ke zvýšení hodnoty společnosti Letiště Praha,“ řekl už dříve mluvčí Letiště Praha Roman Pacvoň.

Jde o pozemky, které se nachází v areálu Letiště Václava Havla, případně v jeho těsném okolí. „Zpravidla tvoří jednotlivé enklávy mezi jinými pozemky, které jsou majetkem akciové společnosti Letiště Praha Tyto pozemky jsou trvale využívány pro činnost mezinárodního Letiště Václava Havla Praha a jsou nezbytné pro současnou letištní infrastrukturu. Dále mají také klíčový význam nejen pro komerční aktivity Letiště Praha, ale i pro plánovaný rozvoj letiště a jeho infrastruktury,“ uvedlo ministerstvo financí v důvodové zprávě pro jednání vlády, která transakci schvalovala.

Správa Letiště Praha je státním podnikem, který má ve vlastnictví už jen část pozemků v areálu ruzyňského letiště. Pozemky měly původně přejít přímo na akciovou společnost Letiště Praha, byly ale zatíženy restitučními spory. Letiště Praha má koupit pozemky, které už jsou bez těchto sporů.

Letiště za pozemky platí podstatně více, než je jejich účetní hodnota 590,99 milionu korun. Znalci z Deloitte Advisory pozemky ocenili na 1,591 miliardy korun, jeden metr tak vychází zhruba na 3700 Kč.

Tagy letiště praha ministerstvo financí Správa Letiště Praha
4 komentáře