dkv-spojujeme

Letem Českem: Vysočina v měřítku 1:87

Modelové království ve Ždáru nad Sázavou. Foto: Vlastimil KučeraModelové království ve Ždáru nad Sázavou. Foto: Vlastimil Kučera

Nadšenci vytvořili ve Ždáru nad Sázavou kolejiště věrně kopírující krajinu a památky Vysočiny.

V dnešním díle našeho putovního seriálu vás Vlastimil Kučera nezavede do muzea, ale do míst, která mají k dopravě a cestování hodně blízko – do modelového kolejiště ve Žďáru nad Sázavou. 

Určitě se vám už někdy stalo, že jste měli perfektně naplánovaný výlet. Památky, příroda, zážitky. A ejhle! Zradilo vás počasí nebo dopravní situace a skvělému výletu byl konec.

Je tu ale výjimečné řešení. A svým plánem překvapíte celou rodinu. Návštěva jen jedné jediné místnosti má v sobě totiž všechno. Památky i významné budovy Vysočiny, respektive žďárského regionu. A vše v přesných detailech i s vtipnými scénami. To je Modelové království ve Žďáru nad Sázavou.

Pokud začnete stylově na žďárském železničním nádraží, tak si ho také důkladně prohlédněte, ať můžete srovnávat skutečnost s modelem v měřítku 1:87.

Místo, kde se rodí láska k vlakům

Do Modelového Království se jde po schodech dolů a hned za dveřmi je funkční semafor, na který navazuje obchůdek s pokladnou. Přivítá vás v něm sám zakladatel kolejiště Radislav Wimmer, nebo jeho kolegové – vrstevníci. Potkat tu ale můžete i partu mladých nadšenců.

Kluci tady nejprve modelaří, pak provádějí, věnují se návštěvníkům. Nakonec sice odejdou, ale vrací se,“ dodává s hrdostí Wimmer.

Právě tady se totiž rodí láska k vlakům a vláčkům všeho druhu. Mladí odsud často odcházejí do škol a do práce na skutečné železnice.

Modelové království má svůj vlastní počítačový program jako ve skutečném provozu. Dohled na téměř sedmdesát vlakových souprav a skoro na šest set metrů kolejí vykonává stejně člověk. Takže kolejiště tu slouží jako průprava pro jejich budoucí práci.

A kluků se nebojte zeptat – jsou to opravdoví odborníci ve svém oboru. Na odpověď si můžete počkat jen v případě, že vykolejí vlak. Ano, i tady se to stává. To personál rychle utíká od monitorů ke kolejím.

Počítejte ale s tím, že stejně jako na hradech i zámcích dostanete na obuv návleky. Kolejiště potřebuje naprostou  čistotu a věřte tomu, že vyčistit ho není jednoduché. Když se podíváte na jeho rozlohu 55 metrů čtverečních – jde doslova o mravenčí práci. Nechte si třeba vyprávět, jak a co přesně se čistí a jakým způsobem.

Milenci na pařezu i hrad Pernštejn

V kolejišti najdete třeba hasičský vůz jedoucí k požáru, milence na pařezu, padák na stromě. Jo počkejte, vy se ptáte na ty památky! Je tu hrad Pernštejn, kostelík ve Vítochově, nebo Santiniho perla ve Žďáru nad Sázavou.

Zblízka si můžete prohlédnout i Hotel Ski u Nového Města na Moravě, nebo viadukt u Dolních Louček. Těch zajímavých budov a objektů je tu daleko více.

(Já jsem vám říkal, že během jednoho dne procestujete kus naší republiky a na počasí nebude záležet.)

Opravdu efektní je ztlumení osvětlení místnosti, které přechází do noci, přesněji do nočního provozu železnice. Některé detaily daleko víc vyniknou. Kolejiště je ve velikosti „HO“ a dobově patří zhruba do 80. let minulého století. Do doby, kterou pamatuje skupina modelářů – spoluzakladatelů okolo Radislava Wimmera. V kolejišti najdete ale něco i z moderní doby. Přesto vše do sebe zapadá.

A plány do budoucna? „Teď se pracuje na čmeláku, který bude létat,“ praví původce myšlenky tohoto Království. Měl pan Wimmer na mysli hmyz nebo letadlo?

Info pro návštěvníky 
Dům Kultury (boční vchod – strana bliže k náměstí )
Dolní 183/30
Žďár nad Sázavou

Otevírací dobu si raději ověřte na webu, v průběhu roku dochází ke změnám.

Vlastimil Kučera

Modelové království ve Ždáru nad Sázavou. Foto: Vlastimil KučeraModelové království ve Ždáru nad Sázavou. Foto: Vlastimil KučeraModelové království ve Ždáru nad Sázavou. Foto: Vlastimil KučeraModelové království ve Ždáru nad Sázavou. Foto: Vlastimil KučeraModelové království ve Ždáru nad Sázavou. Foto: Vlastimil KučeraModelové království ve Ždáru nad Sázavou. Foto: Vlastimil KučeraModelové království ve Ždáru nad Sázavou. Foto: Vlastimil KučeraModelové království ve Ždáru nad Sázavou. Foto: Vlastimil Kučera

 

Tagy HO Letem Českem modelová železnice Modelové království Žďár nad Sázavou
26 komentářů