Letem Českem: Od počátku letectví do současného nebe na jednom místě

Letecké muzeum Metoděje Vlacha. Foto: Vlastimil KučeraLetecké muzeum Metoděje Vlacha. Foto: Vlastimil Kučera

V muzeum můžete zažít i pocit úniku z letadla.

V dnešním díle našeho seriálu vás Vlastimil Kučera zavede do Mladé Boleslavi, která je synonymem nejen automobilové výroby, ale v posledních letech i leteckým muzeem Metoděje Vlacha.

Mladá Boleslav, každému se hned vybaví automobilová Škoda. Škoda, je tu totiž i moderní letecké muzeum. Před jeho budovou hned na parkovišti uvidíte kovovou repliku letadla Metoděje Vlacha. Uvnitř dokonce létající duplikát.

Metoděj Vlach byl prvním českým aviatikem, který sestrojil a zároveň zalétal stroj vlastní konstrukce vyrobený z místních součástek. Na jednom ze svých letadel použil i motor z auta značky Laurin & Klement.

Aviatik byl samouk, který si zkonstruoval, postavil a sám i zalétal svůj stroj. Pilot byl už absolventem letecké školy.“ Vysvětluje rozdíl mezi slůvky Vladimír Handlík z Nadačního fondu  Metoděje Vlacha a můj dnešní průvodce. V muzeu najdete jak repliky, tak i historické unikáty. Létající i nelétající, z 1. světové války i 2. světové války. A jistě, jsou tu i poválečné stroje. Počty letadel „hangáru “ se ale mění – některé jsou zrovna na nebi, některé jsou třeba v opravě. Podle slov Handlíka se ale lehčí opravy zvládají přímo v muzeu, takže návštěvníci mohou vidět odkryté motory na vlastní oči.

Návštěvu absolvujte s průvodcem. Vyplatí se to. Každé letadlo má svůj zajímavý příběh. Díky svému průvodci jsem se třeba dozvěděl o cestě francouzského Caudronu G-III do Francie. Nečekejte žádné moderní tankování za letu nebo přistání mezi velkými dopravními letadly na mezinárodním letišti. Šlo o tak zvaný etapový let.

Replice Caudronu i na zpáteční cestě dělal leteckou podporu historický „Kukuruznik“. Sovětský víceúčelový Polikarpov Po-2, na kterém za 2. světové války létaly ženy přezdívané nepřítelem „Noční čarodějnice“. Obě letadla stojí na opačných koncích muzea.

Když jsme u poslední světové války – v muzeu najdete i repliku kokpitu Supermarine Spitfire, který se objevil ve filmu „Tmavomodrý svět“. Pokud vás toto období zajímá, tak si prohlédněte i uniformy a další předměty z této doby.

Výstava v prvním patře prakticky mapuje začátky létání až po současnost. Pokud ale budete mít letecké historie dost a omrzí vás pohled na vystavené stroje, zkuste „leteckou“ skluzavku. Třeba proto zažít pocit nouzového úniku z dopravního letadla.

Doporučuji koupit si vstupenky i na letecké simulátory. Můžete na nich zkusit pilotovat v páru nebo si podletět jeden z mostů v Praze. Jaký přesně to bude, musíte zažít sami. Sami si můžete v muzeu také vyzkoušet, jak funguje hvězdicový motor.

A plány Nadačního fondu do budoucna? Vladimír Handlík říká: „V současné době připravujeme model leteckého kulometu, který střílí skrz vrtuli. Jen se nemůžeme
dohodnout zdali střely bude imitovat klasický tenisový míček nebo míček na stolní tenis. Ale hlavně nemáme nikoho, kdo ty míčky bude sbírat!

Začali jsme aviatikem, skončíme aviatikem. Jednou z akcí místního muzea je totiž stavba letadel dětmi. Malý konstruktér si tu postaví model, který skutečně létá. A vy si zatím můžete vychutnávat nějaký lahodný drink a zároveň se dívat na startující či přistávající letadla místního aeroklubu. Tedy, pouze za předpokladu, že nebudete  hlídat malého potomka, jak ve šlapacím letadle uhání po kavárenské ranveji. Akcí a atrakcí je ale samozřejmě více. A zažít je, skutečně stojí za to. Pokud to ovšem covidní podmínky dovolí.

Info pro návštěvníky

Letecké muzeum Metoděje Vlacha

Letiště Mladá Boleslav
Regnerova 114, 293 60 Mladá Boleslav

Otevírací doba:
– každý den od 9:00 do 17:00 hod. včetně svátků a pondělků
– provozní doba simulátorů: 9 – 12   13 – 17 hod.
– vstupné:
dospělí: 120 Kč
děti, studenti a senioři: 60 Kč
děti do 6 let: zdarma
rodinné vstupné: 250 Kč (2 dospělí + max. 3 děti do 15 let)
držitelé průkazu ZTP-P: zdarma

Pokud se při návštěvě prokážete aktuální vstupenkou ze ŠKODA muzea, obdržíte 20% slevu na vstupném.

Letecké muzeum Metoděje Vlacha. Foto: Vlastimil KučeraLetecké muzeum Metoděje Vlacha. Foto: Vlastimil KučeraLetecké muzeum Metoděje Vlacha. Foto: Vlastimil KučeraLetecké muzeum Metoděje Vlacha. Foto: Vlastimil KučeraLetecké muzeum Metoděje Vlacha. Foto: Vlastimil KučeraLetecké muzeum Metoděje Vlacha. Foto: Vlastimil KučeraLetecké muzeum Metoděje Vlacha. Foto: Vlastimil KučeraLetecké muzeum Metoděje Vlacha. Foto: Vlastimil KučeraLetecké muzeum Metoděje Vlacha. Foto: Vlastimil KučeraLetecké muzeum Metoděje Vlacha. Foto: Vlastimil KučeraLetecké muzeum Metoděje Vlacha. Foto: Vlastimil KučeraLetecké muzeum Metoděje Vlacha. Foto: Vlastimil Kučera
Tagy Letecké muzeum Metoděje Vlacha Letem Českem Mladá Boleslav
1 komentář