Letem Českem: AutoMotoMuzeum Oldtimer v Kopřivnici láká na motocykly, automobily i traktory

AutoMotoMuzeum Kopřivnice. Foto: Vlastimil KučeraAutoMotoMuzeum Kopřivnice. Foto: Vlastimil Kučera

Na jednom místě jsou desítky aut a motocyklů i dva traktory.

V dnešním dílu vás Vlastimil Kučera zavede do Kopřivnice. Jsme si vědomi aktuální zdravotní situace, ale nic netrvá věčně a vy si nyní můžete naplánovat výlet a těšit se návštěvu dalšího muzea. A hlavně číst i něco jiného, než protichůdné informace na jedno téma.

Kopřivnice. Synonymum automobilky Tatra, která tu má svůj vlastní svatostánek. My dnes ale navštívíme jiné muzeum. AutoMotoMuzeum Oldtimer ve Štefánikově ulici.

Vystoupejte po schodech do prvního patra. Objevíte rozlehlou halu a v ní hned několik motoristických klenotů. Bezesporu mezi ně patří i vůz značky Windhoff z roku 1902. „Byly vyrobeny pouze dva kusy tohoto auta. Jedním z majitelů byl olomoucký arcibiskup. Druhý vůz se nedochoval,“  říká šéf muzea Jaroslav Šerý. A pokračuje: „Exponát má velmi silný příběh. Před nějakou  dobou tu byl návštěvník ze Slovenska s tím, ze se přijel na stroj podívat. Pak se rozpovídal, že tento automobil srazil jeho prababičku. Ačkoliv měla následky zranění až do konce života, paradoxně jí to nevadilo. Díky tomu dostala totiž od arcibiskupa práci a byla tak velmi dobře zajištěná.“

Traktor Lamborghini či motokrosový speciál

V rohu muzea pak najdete další skvosty. Dva nevšední originály – traktory Lamborghini z roku 1957 a Porsche z roku 1959.

Milovníci motocyklů se zase určitě zaměří na motokrosový speciál ČZ 250 z roku 1977 nebo dlouhý speciál Suzuki GSX – R1 1320 na závody dragsterů. Za prohlídku stojí i speciál na plochou dráhu nebo několik dalších na silniční závody. Najdete tu motocykly jak z bývalé československé produkce, tak i té evropské. Některé značky již neexistují. A nezapomeňte si všimnout motocyklu Slavia BZ od mladoboleslavské firmy Laurin a Klement. Obdobný stroj si zahrál ve filmu Dědeček automobil.

Dětem se bude určitě líbit výrazně žlutý vůz. Některé z nich třeba budou říkat, že je to americká Corvetta. Jenže vy je vyvedete z omylu. Jedná se totiž o Opel GT z roku 1969. Ale co. Vás zase do omylu uvedly současné automobilky. Nevěříte? „Světlomet kopírující směr jízdy je už na Cadillacu 353. A to jsou třicátá léta minulého století,“  doplnil Jaroslav Šerý a poukazuje na třetí světlomet umístěný mezi dvěma hlavními.

Hadraplán i Auburn

Ženám se bude určitě líbit honosný vůz se zužující se karoserií – Auburn 8/120. Značka asi už známá jen opravdovým fandům, protože v roce 1937 skončila. Elegance ale přetrvává.
A jestli v současnosti řešíte otázku, jakou značku bude mít váš nový vůz a rozhodujete se mezi Ferrari a Porsche, tak vám mohou napovědět zdejší exponáty těchto značek. I když je dělí 15 let, mají stejnou barvu – červenou. Základní linie Porsche se ale nemění, zatímco Ferrari vždy překvapí novým designem.

Pokud ale dáváte přednost barvě modré, tak právě v Kopřivnici uvidíte, jaký odstín měla legendární „bugattka“ z meziválečného období. Daleko tmavší odstín modré má pro změnu britský vůz Alvis TA 14 Sports special z roku 1948.

V tomto muzeu si každý najde svoje období a svůj oblíbený vůz. Třeba to bude legendární „hadraplán“. A třeba budete obdivovat meziválečné limuzíny nebo poválečné sportovní vozy.

Než ale navštívíte toto muzeum, podívejte se, kdo byl zdejší rodák Alois Havel. Jako první československý mistr Evropy v autokrosu si to zaslouží.

Nad vystavenými auty pak můžete přemýšlet v kavárně s výhledem na celou expozici. Sedět budete u originálních stolů s motoristickou tematikou.

Info pro návštěvníky

AutoMotoMuzeum Kopřivnice, Štefánikova 220
Otevírací doba: po celý týden 9:30 – 17:00
Část expozice se může příští rok obměnit.

Vlastimil Kučera

AutoMotoMuzeum Kopřivnice. Foto: Vlastimil KučeraAutoMotoMuzeum Kopřivnice. Foto: Vlastimil KučeraAutoMotoMuzeum Kopřivnice. Foto: Vlastimil KučeraAutoMotoMuzeum Kopřivnice. Foto: Vlastimil KučeraAutoMotoMuzeum Kopřivnice. Foto: Vlastimil KučeraAutoMotoMuzeum Kopřivnice. Foto: Vlastimil KučeraAutoMotoMuzeum Kopřivnice. Foto: Vlastimil KučeraAutoMotoMuzeum Kopřivnice. Foto: Vlastimil KučeraAutoMotoMuzeum Kopřivnice. Foto: Vlastimil KučeraAutoMotoMuzeum Kopřivnice. Foto: Vlastimil KučeraAutoMotoMuzeum Kopřivnice. Foto: Vlastimil KučeraAutoMotoMuzeum Kopřivnice. Foto: Vlastimil KučeraAutoMotoMuzeum Kopřivnice. Foto: Vlastimil Kučera
Tagy AutoMotoMuzeum Kopřivnice Letem Českem
1 komentář