Letem Českem: Air Park u Plzně vystavuje přes šedesát letadel. Tupolev i motor jumba

Air Park Zruč - Senec. Foto: Vlastimil KučeraAir Park Zruč - Senec. Foto: Vlastimil Kučera

Deník Zdopravy.cz pokračuje seriálem o zajímavých místech v Česku pro milovníky dopravy. Tentokrát Vlastimil Kučera zavítal do Air Parku v

Deník Zdopravy.cz pokračuje seriálem o zajímavých místech v Česku pro milovníky dopravy. Tentokrát Vlastimil Kučera zavítal do Air Parku v obci Zruč-Senec u Plzně. Jeho synonymem jsou otec a syn Tarantíkovi. 

Pokud se před cestou nepodíváte na webové stránky muzea, tak si u skromného vchodu všimněte leteckého snímku parku. Pro lepší představu o velikosti a hlavně o rozmístění letadel. „Stejný letecký snímek, ale o velikosti pohlednice,dostanete na památku při odchodu,“ říká s úsměvem Miloš Tarantík. „Ale jen za předpokladu, že jste se chovali slušně. Lidé, kteří ničí exponáty je tu totiž stále ještě dost,“ dodává.

Plocha je rozdělena na dvě části. Jednu můžete absolvovat sami, druhou s průvodcem. Mezi letadly je v celém areálu zaparkovaná i vojenská technika, té se ale teď věnovat nebudeme.

Majitelům Air Parku se za dobu existence muzea povedlo shromáždit nepřeberné množství letadel a jejich částí. Najdeme tu stroje vrtulové, proudové vojenské či civilní, dopravní  i jednomístné. Čím tedy začít? Pokud přijedete autem a zaparkujete u britského „Lightningu“, tedy u poslední novinky muzea, tak musíte vyhledat i jeho spolubojovníky ze západní části bývalé „Železné opony“ – francouzský Mirage III. R a italský Fiat G.91 R. Ten je ovšem s německými výsostnými znaky.

Jednomístnou a i dvoumístnou verzí je zde zastoupen „Starfighter“, hanlivě také označován jako „Létající rakev“. Najdete tu ale i první francouzský nadzvukový letoun a stejně tak i první sovětský.

Pokud parkujete pod křídlem Tu-04, tak vaše kroky určitě povedou právě k tomuto stroji. Už na první pohled vás znejistí, že „Zručský Tupolev“ má českou imatrikulaci a na trupu připomínku Československa i Sovětského svazu. „To je kvůli uctění památky jak konstruktérů i pilotů, respektive celé posádky,“ říká Miloš Tarantík.

Nechte si od průvodců vyprávět celý příběh tohoto stroje. I civilní letectví totiž může být dobrodružství, ve kterém velkou roli hraje nejen umění pilotů, ale i trochu toho pomyslného leteckého štěstí.

Ale pojďme dál. Ve Zruči objevíte i mladší bratříčky dopravní rodiny Tupolevů a dokonce i jejich souputníky z jiných konstrukčních kanceláří.

Potěšit se můžete pohledem i na vrtulníky, nebo části amerických letadel – motor z Boeingu 747. Zadní část trupu z tankovacího letadla KC-97 nebo legendu legend – letadlo C-47 Dakota, které Tarantíkovi právě renovují.

Tak co? Chovali jste se dobře a neničili vystavené exponáty? Pak tedy i vy dostanete pohlednici na památku. A třeba se poptejte i po knize, kterou napsal Karel Tarantík, zakladatel Air Parku. Je nejen o muzeu. Prolistovat si ji můžete na malém stolku pod vrtulníkem Mi – 8 T, kde je výtisk k nahlédnutí.

Info pro návštěvníky

Air Park,
Silnice II/180, 330 08 Zruč-Senec
Muzeum se nachází na samotném okraji obce Zruč-Senec. Bezplatné parkoviště je přímo u silnice. Na opačném konci parkoviště najdete skromný vchod do muzea.

Vlastimil Kučera

Air Park Zruč - Senec. Foto: Vlastimil KučeraAir Park Zruč - Senec. Foto: Vlastimil KučeraAir Park Zruč - Senec. Foto: Vlastimil KučeraAir Park Zruč - Senec. Foto: Vlastimil KučeraAir Park Zruč - Senec. Foto: Vlastimil KučeraAir Park Zruč - Senec. Foto: Vlastimil Kučera
Tagy Air Park Zruč - Senec Letem Českem
12 komentářů