Letecká linka Praha – České Budějovice pro Číňany? Připravujeme se, tvrdí Jihočeši

Letiště České Budějovice, nový terminál. Autor: Letiště České BudějoviceLetiště České Budějovice, nový terminál. Autor: Letiště České Budějovice

Letiště České Budějovice se po velké modernizaci možná dočká vůbec první pravidelné linky. Má jít o vnitrostátní lety z Prahy,

Letiště České Budějovice se po velké modernizaci možná dočká vůbec první pravidelné linky. Má jít o vnitrostátní lety z Prahy, které budou sloužit čínským turistům. Spuštěny mají být v řádu měsíců. Uvedl to týdeník Euro, diskuse o vzniku vnitrostátní linky mu potvrdil Vítězslav Hezký z Úřadu pro civilní letectví i mluvčí Letiště České Budějovice Martina Vodičková.

„Připravujeme se na to. Jedná se o projekt nového leteckého dopravce, který chce využít velkého zájmu asijských turistů o jihočeské atraktivity, zejména o Český Krumlov,“ upřesnila Vodičková. Bližší informace nicméně nesdělila s tím, že s nimi musí přijít sám nový dopravce. Podle některých informací má jít o českou firmu a stroje ATR.

Sdílnější nejsou ani na Letišti Praha. „Vedeme kontinuální jednání s řadou dopravců o možnostech nových přímých leteckých spojení z Prahy. Jednáme o linkách dálkových, evropských i regionálních. Nicméně v tuto chvíli nemáme od žádného z dopravců potvrzené přímé letecké spojení mezi Prahou a Českými Budějovicemi,“ řekl Euru mluvčí letiště Roman Pacvoň.

Letiště České Budějovice prošlo v uplynulých deseti letech velkou modernizací za více než 700 milionů korun; zahrnovala především výstavbu nového terminálu, který byl dokončen loni v létě. Nyní letiště prochází certifikací, cílem je zavedení takzvaného velkého provozu, tedy možnost odbavení letadel typu Boeing 737 nebo Airbus A320. K uživení letiště potřebuje alespoň 80 tisíc cestujících ročně.

Tagy Čína Letiště České Budějovice letiště praha Top
164 komentářů