Let vrtulníkem za 185 Kč. Z výluky lanovky ve Švýcarsku se stal turistický hit

Vrtulník H125 společnosti Heli-Linth. Foto: Heli-LinthVrtulník H125 společnosti Heli-Linth. Foto: Heli-Linth

Do obce se nedá dojet autem.

Nezvyklé řešení náhradní dopravy kvůli opravě zvolili provozovatelé pozemní lanové dráhy Braunwaldbahn ve švýcarském kantonu Glarus. Od 6. listopadu až do 18. listopadu tu mezi údolím Linthal a obcí Braunwald namísto lanovky létá jako náhrada vrtulník. Důvodem je oprava lanové dráhy i skutečnost, že do horské obce se kromě chůze jinak než lanovkou nedá dostat.

Z výluky se tak stala turistická atrakce, kvůli které řeší místní problém: zájemců je tolik, že se na všechny nemusí dostat. Krátký let vrtulníkem totiž vyjde stejně, jako jízda lanovkou: 7,20 franku (zhruba 185 Kč). Regulace zájmu vyšší cenou není možná: spojení je v objednávce veřejné služby, protože na provoz lanovky přispívá kanton a obec. I proto ve vrtulníku platí roční síťová jízdenka pro celé Švýcarsko General Abonnement (GA). Firma proto upozornila na stránkách, že přednost mají místní.

Vrtulník podle reportáže švýcarské SRF letí třicetkrát až čtyřicetkrát denně, pojme jen pět cestujících. Let trvá dvě až tři minuty. Jedinou alternativou k vrtulníku je cesta pěšky. Jde o 3,5 kilometru dlouhou trasu s převýšením přes 600 metrů.

Podle vyjádření provozovatele dráhy počet cestujících do Braunwaldu vzrostl v porovnání se stejným období loňského roku, kdy lanovka jezdila, dvojnásobně. Za nárůstem jsou turisté a fanoušci dopravy, kteří si přišli nezvyklý způsob dopravy vyzkoušet.

Provoz vrtulníku zajišťuje místní společnost Heli-Linth, jde o letos vyrobený model H125 od Airbusu.

Pozemní lanová dráha na Braunwaldu vede z údolí Linthal od roku 1907, v závěru minulého století došlo k její velké modernizaci.

Tagy Braunwaldbahn Heli-Linth náhradní vrtulníková doprava Švýcarsko
40 komentářů