Lanovku na Ještěd čeká nezvykle dlouhá výluka kvůli poruchám

Lanovka na Ještěd, foto: Zdopravy.cz/Jan SůraLanovka na Ještěd, foto: Zdopravy.cz/Jan Sůra

Pravidelná jarní odstávka jediné lanové dráhy v majetku Českých drah bude letos výrazně delší než v minulých letech. Zatímco obvykle

Pravidelná jarní odstávka jediné lanové dráhy v majetku Českých drah bude letos výrazně delší než v minulých letech. Zatímco obvykle je revize záležitostí jednoho až dvou týdnů, tentokrát ji čeká odstávka na téměř dvanáct týdnů.

Důvodem je rekonstrukce elektrického zařízení spojeného s výměnou pohonu a zabezpečovacího zařízení. Výluka začne 1. dubna, skončí 20. června. „Jedná se o investiční akci Českých drah, kdy bude vyměněna kompletní elektrická instalace související přímo s provozem lanové dráhy. Cílem je obnovit spolehlivost zařízení, které je v současné době v provozu více než 43 let a v poslední době se objevilo několik poruch souvisejících přímo s jeho stářím,“ řekla mluvčí Českých drah Gabriela Novotná.

Dvoukabinová lanovka z libereckého Horního Hanychova na Ještěd byla vybudována na náklady tehdejších Československých státních drah známou chrudimskou firmou František Wiesner. Stavba byla zahájena 15. června 1932 a dokončená lanovka byla uvedena do provozu 27. června 1933. V letech 1971 – 1975 prošla lanovka zásadní rekonstrukcí, čímž se zařadila k lanovkám světové úrovně. Rekonstrukci provedla firma Transporta Chrudim a provoz rekonstruované lanovky byl zahájen 31. prosince 1975.

Tagy lanová dráha Horní Hanychov - Ještěd
9 komentářů