Lanovka na Petřín od pondělí nepojede, čeká ji podzimní údržba

Petřínská lanovka. Autor: DPPPetřínská lanovka. Autor: DPP

Petřínskou lanovku čeká v nadcházejících týdnech výluka.

Od pondělí nepojede lanovka na Petřín, neboť ji čeká pravidelná podzimní údržba. Do pravidelného provozu se vrátí v sobotu 24. října. K odstávkám lanové dráhy (LD) dochází vždy na jaře a na podzim.

„V rámci nezbytné kontroly dojde k přesnému geodetickému měření jednotlivých prvků trati, rozchodu kolejí a dalších součástí kolejového svršku. Provedeny budou zároveň údržbářské a servisní zásahy, například v podobě vyčištění navíjecí komory, či osvětlení tratě a stanic. Před opětovným otevřením proběhne i úklid tratě, stanic a vozů,“ uvedl vedoucí provozovny LD Petřín Pavel Kejha. Letos přitom dojde i na rekonstrukci kamerového systému.

Lanová dráha Újezd – Petřín začala sloužit veřejnosti 25. července 1891. Od roku 1920 měla dvanáctiletou přestávku. Následně sloužila 33 let do roku 1965, kdy rozsáhlé sesuvy půdy trať zničily. Současná lanovka vozí cestující na Petřín a dolů od roku 1985 a od té doby je také součástí pražské sítě MHD.

Loni zlomila pasažérský rekord, když přepravila 2,23 milionu cestujících. To bylo dáno i zatím nejvyšší turistickou návštěvností Prahy. V posledních třech letech lanovka vždy překonala hranici dvou milionů pasažérů. To se letos určitě nepovede, neboť kvůli nákaze a omezeným možnostem cestování Praha naopak zažívá jeden z nejhorších roků z hlediska cestovního ruchu vůbec. Letošní čísla za lanovku dopravní podnik zatím neuvedl.

Počet cestujících v lanovce na Petříně

Rok

Počet cestujících (v mil.)

2019

2,23

2018

2,03

2017

2,07

2016

1,75

Pramen: DPP, Prague City Tourism

Tagy Lanovka Petřín
8 komentářů