dkv-spojujeme

Lanovka na Ještěd po téměř čtvrt roce opět jezdí

Lanovka na Ještěd, foto: Zdopravy.cz/Jan SůraLanovka na Ještěd, foto: Zdopravy.cz/Jan Sůra

České dráhy dnes ráno obnovily provoz na lanové dráze z Horního Hanychova na Ještěd. Téměř tři měsíce trvající odstávka se

České dráhy dnes ráno obnovily provoz na lanové dráze z Horního Hanychova na Ještěd. Téměř tři měsíce trvající odstávka se protáhla kvůli problémů se statickou elektřinou při bouřkách.

Letošní odstávka byla nezvykle dlouhá. Odstávka bývá každoročně dvakrát do roka, letos došlo kromě pravidelné revize také k výměně pohonu. Nově je ve strojovně střídavý motor s frekvenčním měničem, modernizací prošlo zabezpečovací zařízení. Signál mezi průvodčím v kabině a strojníkem se nově přenáší vzduchem.

„Při závěrečném testování provozu lanovky bylo v důsledku bouřky poškozeno komunikační zařízení mezi kabinami lanovky a řídící stanicí. Zařízení bylo dodavatelskou firmou odesláno na opravu do Německa. Z tohoto důvodu jsme byli nuceni termín obnovení provozu posunout,“ řekla mluvčí Českých drah Gabriela Novotná.

Problém tím odstraněn není, podle přednosty lanovky Vladimíra Štěpána budou muset při náznaku bouřky kvůli tomu zařízení odstavit. Lanovka na Ještěd byla mimo provoz od 1. dubna.

Dvoukabinová lanovka z libereckého Horního Hanychova na Ještěd byla vybudována na náklady tehdejších Československých státních drah známou chrudimskou firmou František Wiesner. Stavba byla zahájena 15. června 1932 a dokončená lanovka byla uvedena do provozu 27. června 1933. V letech 1971 až 1975 prošla lanovka zásadní rekonstrukcí, čímž se zařadila k lanovkám světové úrovně. Rekonstrukci provedla firma Transporta Chrudim a provoz rekonstruované lanovky byl zahájen 31. prosince 1975.

Tagy České dráhy lanová dráha Horní Hanychov - Ještěd
4 komentáře