Krušné časy aerolinek. Lufthansa uzemní dvě třetiny letadel, Norwegian žádá vládu o pomoc

Airbus A320neo. Foto: LufthansaAirbus A320neo. Foto: Lufthansa

Německá letecká společnost Lufthansa nechá v příštích dnech na zemi nejméně dvě třetiny ze svých 800 letadel. Podle šéfa firmy

Německá letecká společnost Lufthansa nechá v příštích dnech na zemi nejméně dvě třetiny ze svých 800 letadel. Podle šéfa firmy Carstena Spohra navíc zvažuje, že s ohledem na situaci kolem nového koronaviru na přechodnou dobu částečně přeruší provoz. Podle informací týdeníku Der Spiegel by firma mohla škrtnout až 80 procent letů. Spohr ale zatím nepotvrdil dřívější informaci listu Handelsblatt, že se Lufthansa chystá zažádat stát o finanční pomoc. Ve státní pomoc naopak doufá norská Norwegian Air, uvedl dnes její šéf Jacob Schram.

Cestovní omezení a klesající poptávka po létání způsobená obavami z nemoci COVID-19, kterou virus způsobuje, tvrdě doléhají na hospodaření leteckých firem po celém světě. Bojují s ním propouštěním, zmrazením náborů nových zaměstnanců, nabídkami předčasných odchodů do důchodu nebo neplaceným volnem.

Lufthansa i Norwegian Air potřebují zvýšit likviditu. Schram na dnešní tiskové konferenci uvedl, že je optimistou, pokud jde o pomoc státu, a předpokládá, že norská vláda mu vyjde vstříc. Norwegian Air dnes sdělila, že kvůli dopadům šíření nového koronaviru přechodně propustí až polovinu ze svých 11.000 zaměstnanců.

Podle Handelsblattu by bylo pozoruhodné, kdyby se o státní pomoc ucházela právě Lufthansa. Management největší evropské letecké společnosti totiž proslul jako zastánce volné soutěže a státní pomoc leteckým firmám vždy odsuzoval. Toto ale zřejmě není případ, kdy by se firma dostala do potíží kvůli chybám v řízení, píše list.

ČTK

Tagy Lufthansa Norwegian Air Shuttle omezení letů kvůli koronaviru
6 komentářů