Krtek končí i v ČD-Telematice. Dozorčí rada bude řešit, kdo povede firmu s třetinovým podílem PPF

Metalický kabel, ilustrační foto. Autor: ČD TelematikaMetalický kabel, ilustrační foto. Autor: ČD Telematika

Bývalý generální ředitel Českých drah Pavel Krtek opouští poslední post, který měl z dob svého působení u státního dopravce. Rezignoval

Bývalý generální ředitel Českých drah Pavel Krtek opouští poslední post, který měl z dob svého působení u státního dopravce. Rezignoval na post člena a místopředsedy dozorčí rady dceřiné firmy ČD-Telematika. Jeho konec přišel v době, kdy jedna z největších firem, ve které mají ČD většinový podíl, řeší jméno nového předsedy představenstva.

Skončil jsem v Českých drahách, proto nemohu být členem dozorčích rad firem, ve kterých mají svoji účast,“ řekl Krtek. České dráhy jeho rezignaci potvrdily, dál nechtěly situaci komentovat.

Už v úterý se má sejít dozorčí rada Telematiky, která řeší jeden zásadní bod: současnému předsedovi představenstva Miroslavu Řezníčkovi končí v říjnu pětiletý kontrakt a nový ještě nemá potvrzen.

Zatímco z dceřiných firem, kde mají České dráhy stoprocentní účast, odvolalo představenstvo ČD Krtka velmi rychle, v případě ČD-Telematiky jde o složitější proces. Z dozorčí rady musí členy odvolat valná hromada, pokud sami nerezignují. Zajímavý je i fakt, že i když ministr dopravy Dan Ťok mluvil o odpolitizování dozorčích rad, vede ji stále poslanec a jeho někdejší náměstek Milan Feranec (ANO).

V ČD-Telematika mají České dráhy zhruba 71 % akcií, zbytek letos ovládla skupina PPF Petra Kellnera.

České dráhy se v minulosti snažily podíl od minoritních akcionářů vykoupit, ale neúspěšně. Než Feranec jako tehdejší šéf dozorčí rady Českých drah začal nákup řešit, minoritní akcionáři své podíly prodali společnosti Dial Telecom, ta poté podíl prodala společnosti Uni Telematika olomouckého podnikatele Pavla Hubáčka. Ten nakonec letos na jaře prodal podíl PPF. České dráhy s žádostí o jednání o nákupu jeho podílu neuspěly.

ČD-Telematika je strategickou firmou především pro stát, vlastní totiž například optické kabely podél železnice. Loni společnost vydělala 51 milionů korun při obratu 1,47 miliardy korun. Pro PPF je ČD-Telematika po Škodě Transportation další firmou, kde má úzké kontakty s Českými drahami. Spekuluje se i o možnosti, že by České dráhy svůj podíl prodaly.

Tagy ČD-Telematika České dráhy dozorčí rada ČD-Telematika Pavel Krtek
2 komentáře