dpp

Krajští politici se projeli po nové cyklostezce, lidé na ni oficiálně nesmí

Nová část cyklostezky svaté Zdislavy z Bílého Kostela nad Nisou na Rozkoš. Foto: Liberecký krajNová část cyklostezky svaté Zdislavy z Bílého Kostela nad Nisou na Rozkoš. Foto: Liberecký kraj

Kilometr a půl se stavěl dva roky, vede z Bílého Kostela na Rozkoš.

Společnost Eurovia CS dokončila stavbu nového úseku cyklostezky svaté Zdislavy v Libereckém kraji. Nový úsek z Bílého Kostela nad Nisou na Rozkoš měří 1,2 kilometru a vyšel na 15,1 milionu korun. I když je už několik týdnů hotový, oficiálně na stezku zatím lidé nemohou. Po cyklostezce se dnes projeli krajští politici a starostové přilehlých obcí.

„Cyklostezka bude otevřena se získáním rozhodnutí o předčasném užívání od příslušného stavebního úřadu. Cyklisté by se po novém povrchu mohli oficiálně poprvé projet nejpozději na začátku letních prázdnin,“ uvedl Liberecký kraj v tiskové zprávě. V té neuvádí, co lidem hrozí za to, že jedou po stavbě, která nemá povolení k užívání. V praxi ji ale už cyklisté využívají.

Stavba začala v březnu roku 2022 a skončila v dubnu roku letošního. Projekt byl na zhruba rok a půl přerušen z důvodu vybudování přeložek inženýrských sítí společnosti CETIN.

Cyklostezka se nachází jihozápadně od obce Bílý Kostel nad Nisou podél silnice I/13 v nadmořské výšce v rozmezí 297–340 m n. m. Navazuje na bývalou silnici I. třídy ze sousední obce Rynoltice, která je nyní zčásti využívána jako lesní cesta vedoucí z lokality Na Rozkoši před jejím napojením na silnici I/13. Stezka pokračuje obloukem po pozemku po bývalé silnici I. třídy, který je nyní zemědělsky obhospodařovaný, a u vodoteče se přimyká k silnici I/13, podél které vede až do obce Bílý Kostel nad Nisou, kde se napojuje na tamní komunikaci. Trasa prochází nezastavěným územím tvořeným zemědělskými pozemky.

Zhruba 38 kilometrů dlouhá trasa má propojit Nový Bor s Bílým Kostelem nad Nisou na Liberecku. Hlavním cílem projektu je odvést cyklisty z frekventované silnice I/13 a I/9 mezi Libercem a Děčínem.

Nová část cyklostezky svaté Zdislavy z Bílého Kostela nad Nisou na Rozkoš. Foto: Liberecký krajNová část cyklostezky svaté Zdislavy z Bílého Kostela nad Nisou na Rozkoš. Foto: Liberecký krajCyklostezka svaté Zdislavy, úsek Jítrava - Rynoltice. Foto: Liberecký kraj
Tagy cyklostezka svaté Zdislavy Eurovia CZ Liberecký kraj
22 komentářů