Kraje ruší vlaky, k severní Moravě se přidávají další. Praha ruší flamendry

Regionova v barvách Pardubického kraje. Pramen: Pardubický krajRegionova v barvách Pardubického kraje. Pramen: Pardubický kraj

Vedení několika krajů následuje kolegy z kraje Moravskoslezského a omezuje železniční dopravu. Důvodem je nouzový stav kvůli virové nákaze. K

Vedení několika krajů následuje kolegy z kraje Moravskoslezského a omezuje železniční dopravu. Důvodem je nouzový stav kvůli virové nákaze.

K velkému rušení spojů dojde počínaje pondělím v Pardubickém kraji, omezení oznámily též kraje Liberecký, Jihomoravský, Ústecký a Praha.

V Pardubickém kraji by se měl provoz snížit zhruba o 14 procent, což odpovídá stavu mezi Vánocemi a Novým rokem.

Opatření se dotkne desítek regionálních spojů. Změny jsou na tratích mezi Kolínem a Českou Třebovou, Přeloučí a Prachovicemi, Chrudimí a Holicemi, Českou Třebovou a Velkými Opatovicemi, Chocní a Litomyšlí, Českou Třebovou a Lanškrounem, Pardubicemi a Jaroměří, Pardubicemi a Havlíčkovým Brodem, Českou Třebovou a Brnem, Svitavami a Žďárem u Skutče.

„Budou zrušené i některé vlaky pozdě večer, v noci, brzy ráno a o víkendech. Toto opatření bude platit do odvolání,“ uvedla mluvčí Českých drah Vanda Rajnochová.

V souvislosti s vyhlášením nouzového stavu přistoupil na rušení spojů počínaje dneškem i Moravskoslezský kraj. Omezení zatím vyhlásil na dobu do 24. března, spoje v tomto období jezdí podle letních prázdninových jízdních řádů. Omezení se týká vybraných spojů na linkách S2 Ostrava – Mosty u Jablunkova, S5 Frýdlant n. O. – Ostravice, S6 Ostrava – Frýdlant n. O. – Valašské Meziříčí, S10 Opava – Krnov – Bruntál – Rýmařov, S11 Opava – Hlučín, S15 Krnov – Jindřichov ve Slezsku, S16 Třemešná ve Slezsku – Osoblaha, S21 Dětmarovice – Petrovice u Karviné

V sobotu a neděli 21. a 22. března se po celý den ruší provoz linky R61 v úseku Ostrava-Kunčice – Ostrava hl.n. Cestující mohou přestoupit na vlaky linky S6 ve stanici Ostrava-Kunčice.

Omezení nastane i na lince L7 v Libereckém a Ústeckém kraji z Liberce do Rybniště. Z jízdního řádu zmizely některé spoje ve špičkách pracovních dnů mezi Hrádkem a Libercem. Změny začnou platit od 21. března, nový jízdní řád je ke stažení zde.

Praha přistoupila ke zrušení takzvaných flamendrů, tedy nočních vlaků do okolí města. Zrušeny budou rozjezdy vlaků z Prahy ve 2:30 na linkách S1 až S9 do Kolína, Milovic, Mělníka, Kralup nad Vltavou, Kladna, Berouna, Čerčan a Benešova. Poprvé k tomu dojde z pátku na sobotu. Zároveň nepojedou ani návratové vlaky k těmto spojům ve směru do Prahy. Každodenní popůlnoční rozjezd vlakových linek S zůstává zachován.

Dočasně zastaven je také provoz víkendové nostalgické vlakové linky Pražský motoráček dopravce KŽC Doprava v trase Praha hlavní nádraží – Praha-Zličín, už od středy nejezdí vlaky Arrivy na městské vlakové lince S49 Roztoky u Prahy – Praha-Hostivař.

Jihomoravský kraj zase nechal výrazně prořídnout například linku S3 (Žďár nad Sázavou -) Tišnov – Brno hl.n. – Břeclav.

Rušení regionálních vlakových spojů následuje po omezení celostátní dopravy. Vesměs všechny kraje také už v minulých dnech výrazně „osekaly“ autobusovou dopravu.

Tagy České dráhy Jihomoravský kraj koronavir kraje Liberecký kraj omezení dopravy Pardubický kraj praha Ústecký kraj
19 komentářů