Kraj dokončil modernizaci Výškovické ulice s mosty přes Rudnou v Ostravě

Výškovická ulice v Ostravě po rekonstrukci. Pramen: Moravskoslezský krajVýškovická ulice v Ostravě po rekonstrukci. Pramen: Moravskoslezský kraj

Moravskoslezský kraj dokončil po dvou letech jednu ze svých největších dopravních investic. Od soboty mohou automobily znovu bez omezení využívat

Moravskoslezský kraj dokončil po dvou letech jednu ze svých největších dopravních investic. Od soboty mohou automobily znovu bez omezení využívat Výškovickou ulici včetně mostů přes Rudnou. Tramvaje smějí na mosty už od začátku května. Součástí stavby je i nová cyklostezka.

„Byly to velmi náročné dva roky nejen pro stavebníky, ale i pro řidiče a cestující. A také pro lidi, kteří bydlí v této části Ostravy-Jihu. Děkuji za trpělivost a pochopení dopravních omezení a sníženého komfortu. Zato tu máme novou moderní dopravní tepnu, která nám bude dobře sloužit,“ uvedl hejtman Ivo Vondrák.

Celkové náklady na rekonstrukci mimoúrovňového křížení Výškovické ulice se silnicí I/11 (ulice Rudná) a železniční tratí (Polanecká spojka) dosáhly zhruba 325 milionů korun. Téměř 80 milionů investoval Dopravní podnik Ostrava, zbytek kraj s většinovým přispěním evropských fondů.

Rekonstrukce Výškovických mostů je největší investicí Moravskoslezského kraje do dopravní infrastruktury. Téměř půlkilometrový úsek Výškovické ulice (III/4787) nyní vede po šesti nových mostech namísto původních čtyř, které byly ve špatném stavu a musely být zdemolovány.

„Stavělo se nad velmi frekventovanou komunikací I. třídy, ulicí Rudnou, a elektrifikovanou železniční tratí, přitom jsme museli na mostech zachovat tramvajové spojení,“ popsal náměstek hejtmana pro finance a investice Jaroslav Kania.

Rekonstrukce mostů, které více než 30 let zajišťují spojení nad frekventovanou Rudnou ulicí, probíhala postupně od 9. května 2018. Tehdy byla odstraněna první část mostů směřující do Výškovic. Provoz tramvají i aut se rekonstrukci dva roky různě přizpůsoboval. Poslední výluka na tramvajové trati probíhala od 18. do 30. dubna.

Tagy Moravskoslezský kraj ostrava Výškovické mosty
3 komentáře