Kostry, šperky, mince. Obchvat Církvice překvapil archeology bohatostí nálezů

Hrob z 9. století. Pramen: ŘSDHrob z 9. století. Pramen: ŘSD

Země vydala například keramiku, kosterní nálezy, šperky, mince či zbytky žárových pohřebišť.

Výstavba obchvatu Církvice na silnici I/38 na Kutnohorsku probíhá souběžně s archeologickým průzkumem, který se týká přibližně desítky lokalit. A ukazuje se, že naleziště jsou oproti předpokladům výrazně bohatší.

„Archeologové zde sice předpokládali větší množství nálezů, ale jejich rozsah je samotné zaskočil. Nálezy jsou zastoupeny snad vším, co jen si může laik v této oblasti představit,“ uvedl mluvčí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Martin Buček.

Země vydala například keramiku, kosterní nálezy, šperky i drobné předměty praktického užití, mince, zbytky žárových pohřebišť či pozůstatky historických sídel. Jde o předměty z kostí, keramiky, dřeva, bronzu, železa, stříbra i zlata.

Nálezy potvrzují osídlení od eneolitu (4300-3900 př. n. l.), přes keltské období ve 4. století př. n. l., germánské osídlení v prvních stoletích našeho letopočtu. „Slované zde již byli usídleni minimálně v 8. až 9. století, tedy v období Velkomoravské říše, a doložené je i osídlení, které můžeme datovat do 13. století, tedy středověku,“ doplnil Buček.

Ukončení archeologického výzkumu je naplánováno zatím na druhou polovinu září, tedy zhruba rok od jeho zahájení. ŘSD přitom k akci přistoupilo netradičně. Staveniště předalo zhotovitelské firmě Strabag už loni v září a zahájilo tak úředně stavbu. Firma se podílela na průzkumu například skrývkou ornice. Běžněji se archeologický průzkum dělá v předstihu před předáním staveniště.

Přes čtyři kilometry dlouhý úsek vyvede dopravu z Církvice a odstraní jeden z nebezpečných úseků velmi vytížené silnice I. třídy číslo 38. Obchvat odkloní dopravu z Církvice po západní straně. Napojí se na obchvat Čáslavi, který je v provozu od roku 1999.

Obchvat Církvice patří k těm stavbám, u kterých cena v průběhu tendru výrazně klesla oproti předpokladům. Odhadovaná cena byla 610 milionů korun, nabídka vítězného Strabagu činila 445 milionů korun. Hotovo má být v srpnu 2022.

4000 let stará miska. Pramen: ŘSDHrob z 9. století. Pramen: ŘSDArcheologický průzkum na trase obchvatu Církvice.  (I/38). Pramen: ŘSDŽárové pohřebiště. Pramen: ŘSDKeltská spona ze 4. stl. př. n. l. Pramen: ŘSDArcheologické vykopávky na obchvatu Církvice. Ilustrační foto: ŘSDObchvat Církvice. Foto: ŘSDStavba obchvatu Církvice. Foto: ŘSD
Tagy archeologický průzkum I/38 obchvat Církvice ŘSD
2 komentáře