Konference CZ LOKO bude online, zaměří se na „zelenou Evropu“. Vystoupí na ní šéfové Správy železnic, ČD Cargo i Drážního úřadu

Model nové lokomotivy DualShunter 2000, kterou si objednal italský dopravce Mercitalia Rail. Pramen: CZ LOKOModel nové lokomotivy DualShunter 2000, kterou si objednal italský dopravce Mercitalia Rail. Pramen: CZ LOKO

CZ LOKO nedávno podepsalo smlouvu s italským dopravcem Mercitalia Rail na dodávku dvou DualShunterů 2000, jejichž pohon tvoří kombinace elektrické trakce a spalovacího motoru.

Po loňské premiéře se 27. května uskuteční druhá Technická konference CZ LOKO. Vzhledem k epidemiologickým opatřením se uskuteční v online přenosu na webu czloko.cz/online-konference-2021 od 9 hodin. Vystoupí na ní Jiří Svoboda, generální ředitel Správy železnic, Tomáš Tóth, předseda představenstva ČD Cargo, Jiří Kolář, ředitel Drážního úřadu a Josef Gulyás, místopředseda představenstva a generální ředitel CZ LOKO.

Vedle aktuálních dopadů koronavirové pandemie na českou železnici bude hlavním tématem ekologizace železniční dopravy a budoucnost železnice obecně. CZ LOKO zde navíc představí projekt virtuální reality Virtual depo.

Hovořit se bude o přípravě Správy železnic na „zelenou Evropu,“ o výhledu elektrifikace a přepínání stejnosměrné sítě na střídavou nebo o zavádění zabezpečovače ETCS. Další panely se budou věnovat přípravě dopravců na tyto změny a jejich požadavkům na výrobce kolejových vozidel nebo vztahu Drážního úřadu a Evropského drážního úřadu a jeho postavení v celém systému železniční dopravy.

 „Ekologizace železnice a snižování uhlíkové stopy je velké evropské téma. Chceme ukázat současné trendy v konstrukci a ‚zelených‘ technologiích, kde patříme mezi lídry,“ říká Josef Gulyás.

CZ LOKO investuje miliony korun do vývoje nových druhů pohonů lokomotiv a nedávno podepsalo smlouvu s italským dopravcem Mercitalia Rail na dodávku dvou DualShunterů 2000, jejichž pohon tvoří kombinace elektrické trakce a spalovacího motoru.

Hlavní řečníci odborné konference, jejímž moderátorem je Ondřej Kubala (jinak též redaktor webu Zdopravy.cz), se sejdou ve vysílacím studiu v Pardubicích. Dotazy jim mohou klást zaregistrovaní účastníci, přenos je přístupný všem zájemcům.

„Přestože koronavirová doba s sebou stále nese řadu omezení, nechtěli jsme loni zahájenou platformu odborné konference přerušit. Život se ani v této složité době nezastavil a i proto se stále díváme do budoucna,“ dodal Josef Gulyás.

Tagy Technická konference CZ LOKO
5 komentářů