dkv-spojujeme

Konec testování řidičů kamionů na hranicích s Německem. Němci uvolní od víkendu tranzit

Dálnice D5 u Rozvadova. Foto: ŘSDDálnice D5 u Rozvadova. Foto: ŘSD

Otázka pendlerů zatím nebyla vyjasněna, cestovní ruch zůstává omezen.

Německo od půlnoci ze soboty na neděli uvolní pro Čechy průjezd pozemní dopravy přes své území bez testů. ČTK to dnes v tiskové zprávě sdělilo ministerstvo zahraničních věcí. Upozornilo, že rozvolnění se dotkne zejména nákladní dopravy, nyní povinné testování způsobovalo na hranicích velké komplikace. Turismus ale i nadále možný nebude, nezbytné cesty do Německa budou dál podmíněné jak negativním testem, tak nástupem do karantény. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) večer ve Sněmovně řekl, že řidiči kamionů budou od stejného termínu moci vstupovat i z Německa do ČR bez testu.

Rozvolnění nastává poté, co Německo dnes oznámilo, že vyřazuje Českou republiku, Slovensko a rakouskou spolkovou zemi Tyrolsko s účinností od neděle 28. března ze seznamu oblastí s mutacemi koronaviru. Na seznamu, který prakticky znemožnil cestování mezi Německem a Českem, byla republika od 14. února. Nyní bude Německo nahlížet na Česko jako na oblast s vysokou mírou infekce.

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) připomněl, že povinné testování řidičů kamionů způsobovalo velké komplikace. „Viděli jsme kolony stovek kamionů na hranicích, v zimě museli na testování či hraniční kontrolu čekat hodiny. Opakovaně jsme proti tomu protestovali, podpořily nás i další státy. Zrušení této podmínky proto přinese větší plynulost přeshraniční dopravy nejen v Česku, ale po celé Evropě,“ komentoval rozvolnění Petříček.

Bude možno, aby například řidiči kamionů vstupovali do Spolkové republiky Německo bez testu. Ke stejnému dni, kdy toto opatření zruší Spolková republika Německo, bude zrušeno pro řidiče kamionů i na vstupu do České republiky,“ řekl večer Blatný.

Průjezd Německem bez testu bude možný i pro osobní dopravu. Zároveň ale podle ministerstva platí, že při průjezdu Německem je nutné splnit podmínky vstupu do cílové země, nejčastěji jde o negativní test. „Tranzit bez nutnosti předložení testu se vztahuje i na cesty na německá letiště. Naopak při příletu do Německa musí mít cestovatel negativní test už před nástupem do letadla,“ uvedl tiskový odbor.

V jiných případech povinnost předložit negativní test při vstupu do Německa přetrvá. Test nesmí být starší více než 48 hodin. Poté je třeba nastoupit desetidenní karanténu, kterou lze ukončit nejdříve pátý den negativním testem. Cestující mají také povinnost se zaregistrovat v elektronickém formuláři.

V souvislosti se změnou německých pravidel nebyla podle ministerstva zatím vyjasněna otázka pendlerů. „Dá se ale předpokládat, že obě sousední spolkové země, Sasko a Bavorsko, budou chtít podobně jako začátkem roku zavést vlastní výjimky pro uplatňování karantény,“ míní resort.

Nyní Sasko s Bavorskem umožňují dojíždět za prací těm pendlerům, kteří jsou považováni za nezbytné. Týká se to především zdravotníků, energetiků či pracovníků v telekomunikačním sektoru. Sasko přistupuje k přeshraničním pracovníkům volněji a vstup umožňuje všem, které zaměstnavatel označí za nepostradatelné. I tak ale konečný souhlas dávají okresní úřady.

ČTK

Tagy testování na Covid-19
9 komentářů