Konec legendy. American Airlines chystají poslední let s MD-80

McDonell Douglas MD-80 společnosti American Airlines na letišti Dallas/Fort Worth. Foto: Bill Abbott [CC BY-SA 2.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0)]McDonell Douglas MD-80 společnosti American Airlines na letišti Dallas/Fort Worth. Foto: Bill Abbott [CC BY-SA 2.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0)]

Z provozu postupně mizí další stroj, který je spojen především s létáním v osmdesátých a devadesátých letech minulého století. Příští

Z provozu postupně mizí další stroj, který je spojen především s létáním v osmdesátých a devadesátých letech minulého století. Příští týden se s ním definitivně rozloučí největší aerolinky na světě: American Airlines. Poslední let s letadlem McDonell Douglas MD-80 mají naplánovaný na středu 4. září mezi Dallasem a Chicagem.

American Airlines byly bezkonkurenčně největším zákazníkem pro tento model. MD-80 poprvé začal v létat v roce 1980 pro Swissair. Model prošel různým vývojem až po přejmenování jedné z posledních verzí na Boeing 717.

Letadlo se dvěma motory umístěnými vzadu na konci trupu a nikoliv na křídlech jsou dnes už dnes konstrukčně překonána, cestující si ale let s MD-80 pochvalovali zejména v přední části kabiny, která byla tišší než u následovníků letadla s motory na křídlech. American Airlines létaly většinou s MD-80 v konfiguraci pro 155 cestujících v uspořádání 2+3.

American Airlines s MD-80 létají od roku 1983, aktuálně létají ve verzi MD-82 a 83. Nejstarší z nich byl vyroben před 29 lety, většina z nich byla vyrobena před 19-21 lety. American Airlines mají ve flotile ještě kolem 20 strojů, celkem provozovaly 260 letadel tohoto typu. Ty z americké oblohy zatím nezmizí: přes 80 jich mají Delta Air Lines, většinou ve stáří kolem 25-30 let.

American Airlines letadla MD-80 postupně nahradily zejména boeingy 737 a airbusy A320family.

Tagy american airlines McDonell Douglas MD-80 MD-80
16 komentářů