Kolem Kvasin rostou další silnice, obchvat Opočna bude hotový do srpna

Stavba obchvatu Opočna. Foto: Královéhradecký krajStavba obchvatu Opočna. Foto: Královéhradecký kraj

Královéhradecký kraj pokračuje se stavbou dvoukilometrového obchvatu města Opočna. Jde o jednu ze staveb, která vzniká v okolí závodu Škody

Královéhradecký kraj pokračuje se stavbou dvoukilometrového obchvatu města Opočna. Jde o jednu ze staveb, která vzniká v okolí závodu Škody Auto v Kvasinách v rámci slíbené vládní podpory na rozšíření automobilky. Radní schválili přijetí další státní dotace na novou komunikaci ve výši 41,8 milionů korun.

Královéhradecký kraj dnes v tiskové zprávě oznámil, že stavba běží podle harmonogramu a měla by být hotová v srpnu. „Prozatím jsme z částky 145 milionů korun profinancovali 89 milionů korun. Ministerstvo průmyslu a obchodu nám poskytne slíbenou dotaci ve výši 41,8 milionu korun postupně – na základě předložených faktur od dodavatele stavby za rok 2020 a na základě uzavřených kupních smluv na vykupované pozemky,“ řekl radní pro oblast investic Václav Řehoř.

V rámci první etapy obchvatu vzniká nová komunikace, která obejde město ze severu. Začne na kruhovém objezdu, který vznikl na křižovatce silnice II/304 vedoucích z Opočna na Bohuslavice a silnice III/30815 směřující na České Meziříčí. Obchvat vyústí nad rybníkem Broumar na silnici II/298 vedoucí do Dobrušky.

Na stavbě jsou hotovy zemní práce, většina konstrukčních vrstev komunikace, okružní křižovatka, nové napojení silnice II/304, vyvolané přeložky sítí a protihlukový val. V současné době dokončujeme protihlukové stěny, následně bude vytvořeno mimoúrovňové křížení cyklostezky, doděláváme živičné vrstvy a další dokončovací práce,“ okomentoval průběh stavby první náměstek hejtmana Martin Červíček odpovědný za oblast dopravy.

První etapa obchvatu Opočna odvede významnou část dopravy z průmyslové zóny mimo centrum města. V současné době je osobní a těžká nákladní doprava vedena městem, tudíž je velkým zdrojem hluku a znečištění. Nová silnice poslouží zároveň jako spojnice mezi regionálními centry Dobruškou a Hradcem Králové a jako hlavní přístupová komunikace do rekreačních oblastí Orlických hor. Novou silnici od zástavby města oddělí protihlukové stěny a val osázený dřevinami, díky kterým se sníží prašnost a hluk tvořený projíždějícími automobily.

Investorem stavby je Královéhradecký kraj, zhotovitelem firma M – Silnice.

Tagy Královéhradecký kraj obchvat Opočna Opočno
13 komentářů