KLM splatila covidovou půjčku nizozemské vlády, k úvěru si však přístup preventivně ponechá

Boeing 777 společnosti KLM v hangáru na letišti Schiphol v Amsterdamu. Foto: Jan SůraBoeing 777 společnosti KLM v hangáru na letišti Schiphol v Amsterdamu. Foto: Jan Sůra

Ve třech splátkách splatil dopravce celkem 942 milionů eur. Úvěr dostal na podzim roku 2020.

Letecká společnost KLM oznámila, že splatila poslední část využité půjčky od nizozemské vlády a bank. Konkrétně aerolinka použila 942 milionů eur z celkově poskytnutého úvěru 3,4 miliardy eur, který jí byl poskytnut v rámci podpory během pandemie.

Konečné využité částky se společnosti podařilo dosáhnout snížením provozních nákladů. Podíl však má i konec cestovních omezení, odchod 6 000 zaměstnanců a rostoucí poptávka po letenkách. Dopravce splatil půjčku ve třech splátkách, 3. května částkou 311 milionů eur, 3. června 354 milionů eur a nyní 227 milionů eur. Státní injekci dostala KLM na podzim roku 2020. „KLM je neuvěřitelně vděčná nizozemské vládě a bankám za jejich podporu během pandemie,“ uvedla letecká společnost.

Co nejrychlejším splacením státní podpory chce KLM ukázat, že „bere svou odpovědnost vážně a že dodržuje své sliby vůči finančním partnerům, vládě a společnosti“.

Navzdory oživení leteckého průmyslu si však společnost kvůli vysoké inflaci, rostoucím nákladům, stálé přítomnosti covidu v populaci a nejistoty z dalšího dopadu ruské invaze na Ukrajinu ponechá přístup ke zbylé části z 3,4 miliardového úvěru, konkrétně ke 2,4 miliardám eur. KLM očekává, že bude mít pro nadcházející roky k dispozici dostatečné finanční zdroje, ale ráda by měla tuto úvěrovou linku pro případ další krize.  Zdůraznila také, že je důležité držet na uzdě provozní náklady, neboť jde o jednu z podmínek spojených s vládní injekcí.

V současnosti se dopravce stále potýká s chaosem na domácím amsterdamském letišti Schiphol. To bojuje s nedostatkem personálu pro bezpečnostní kontroly. Opakovaně dochází k rušení letů a velkým zpožděním.

Tagy KLM státní pomoc aerolinkám
Žádné komentáře