Keolis získal v Nizozemí miliardovou smlouvu na provoz své největší flotily elektrobusů

Autobus skupiny Keolis v Nizozemí, ještě pod značkou Syntus. Ilustrační foto. Pramen: KeolisAutobus skupiny Keolis v Nizozemí, ještě pod značkou Syntus. Ilustrační foto. Pramen: Keolis

Dopravní skupina Keolis, jejímž většinovým vlastníkem jsou francouzské státní dráhy SNCF, si v Nizozemí připsala nebývalý úspěch na poli elektromobility.

Dopravní skupina Keolis, jejímž většinovým vlastníkem jsou francouzské státní dráhy SNCF, si v Nizozemí připsala nebývalý úspěch na poli elektromobility. Provincie Overijssel, Flevoland a Gelderland uzavřely s Keolisem smlouvu na obsluhu sítě 140 autobusových linek na deset let.

Linky má přitom obsloužit flotila 300 elektrobusů, které nahradí dosavadní diesely. Pro Keolis to představuje dosud největší zakázku tohoto druhu a vůbec největší flotilu elektrických autobusů pod jednou smlouvou. Ta má hodnotu 900 milionů eur (cca 23 miliard korun).

„Tato nová smlouva představuje pro skupinu další milník při vývoji řešení pro elektromobilitu po celém světě,“ napsala firma v tiskové zprávě. První elektrobusy budou nasazeny v prosinci 2020 v provinciích Overijssel a Gelderland (východ Nizozemí), v letech 2021 až 2023 pak obslouží i oblast Flevoland (střed země).

Zmíněné tři provincie mají dohromady více než 3,5 milionu obyvatel, oblast zahrnuje i několik středně velkých měst, jako jsou Zwolle, Deventer, Lelystad, Apeldoorn a Ede.

Keolis působí v 16 zemích na čtyřech světadílech, vedle linkových autobusů provozuje i vlaky, vozidla MHD, taxi či parkoviště.

Tagy elektrobusy Keolis Nizozemí
Žádné komentáře