Ke stavbě další části brněnského okruhu má nejblíže sdružení Firesty, OHL a Metrostavu

Vizualizace úseku VMO Tomkovo náměstí - Rokytova. Foto: Brno.czVizualizace úseku VMO Tomkovo náměstí - Rokytova. Foto: Brno.cz

1,2 kilometru dlouhý úsek na severu města vyjde na více než 2,3 miliardy korun.

Celkem tři nabídky přišly Ředitelství silnic a dálnic na stavbu další části Velkého městského okruhu v Brně. K zakázce „I/42 Brno VMO Tomkovo náměstí a I/42 Brno VMO Rokytova“ s odhadovanou cenou 2,180 miliardy korun má podle zveřejněných nabídek nejblíže sdružení Firesta-Fišer, rekonstrukce, stavby, OHL ŽS a Metrostav DIZ. V soutěži nabídly 2,356 miliardy korun.

Vyplývá to z dokumentu zveřejněného na profilu zadavatele. O patnáct milionů více nabídlo sdružení firem Váhostav a Combin Banská Štiavnica, to ale požadovalo delší dobu na dostavbu. Třetí nabídka přišla od Skansky s cenou 2,382 miliardy korun.

Zakázku soutěží společně Ředitelství silnic a dálnic s Brnem. Kvůli dotazům účastníků soutěž běží už téměř rok, k vyhlášení došlo na konci ledna minulého roku. Město by podle odhadů mělo hradit náklady ve výši 13,48 % z částky na VMO Tomkovo náměstí a 1,96 % z částky na VMO Rokytova. Zbytek bude platit ŘSD.

Estakáda přes seřaďovací nádraží

ŘSD v soutěži spojilo dvě části okruhu: úseky Tomkovo náměstí a Rokytova. Ve směru od Tomkova náměstí naváže stavba na Husovické tunely. ŘSD chce začít se stavbou letos, nemá ale ještě pravomocná stavební povolení pro celý úsek, pouze na hlavní trasu.

Celý úsek měří 1,2 kilometru. Ze stavebního hlediska půjde o náročný úsek s několika mosty a dvěma mimoúrovňovými křižovatkami. Ta hlavní vznikne na Tomkově náměstí, které okruh překoná po mostě. Nový most překlene i řeku Svitavu, starý bude demontován. Mostní estakádu pak zbudují stavbaři i nad seřaďovacím nádražím Maloměřice. Budou ji tvořit dva mosty, levý a pravý. Nová část doplní severní část okruhu do souvislého kapacitního spojení, které má odlehčit přetíženému středu města.

V Brně se aktuálně staví úsek Velkého městského okruhu v Žabovřeské, druhá etapa začala na konci roku.

Vizualizace úseku VMO Tomkovo náměstí - Rokytova. Foto: Brno.czVizualizace úseku VMO Tomkovo náměstí - Rokytova. Foto: Brno.czVizualizace úseku VMO Tomkovo náměstí - Rokytova. Foto: Brno.czVMO Tomkovo náměstí - Rokytova. Pramen: ŘSDKompletní trasa Velkého městského okruhu v Brně. Foto: ŘSD

 

Tagy brno Ředitelství silnic a dálnic Rokytova Tomkovo náměstí Top Velký městský okruh Brno VMO VMO Brno
96 komentářů