Kavárnu Světlušky vozí nezvyklý prototyp kloubového autobusu SOR

Kavárna po tmě v prototypu SOR. Autor: SvětluškaKavárna po tmě v prototypu SOR. Autor: Světluška

Tento týden zahájila svou sedmou sezonu pojízdná kavárna POTMĚ, kterou vypravuje Nadační fond Českého rozhlasu. Výtěžek z kavárny putuje projektu

Tento týden zahájila svou sedmou sezonu pojízdná kavárna POTMĚ, kterou vypravuje Nadační fond Českého rozhlasu. Výtěžek z kavárny putuje projektu Světluška, který pomáhá nevidomým. Kavárna je přitom zajímavá i z dopravního hlediska.

Je umístěna v kloubovém nízkopodlažním autobusu SOR NB 18. Jde o prototyp, na kterém výrobce testoval celou koncepci svých kloubových autobusů. A pokud by nepřežil jako kavárna, dost možná už by neexistoval. Cestující vozit nemůže.

Kavárna po tmě v prototypu SOR. Autor: Světluška

Kavárna po tmě v prototypu SOR.
Autor: Světluška

Na základě výsledků jeho testování vznikly dnešní kloubové autobusy SOR, které jsou k vidění v Praze i dalších městech. Prototyp se od výsledného sériově vyráběného autobusu liší nejen od pohledu, ale i řadou unikátních dílů. I to byl jeden z důvodů, proč nikdy nebyl určen pro ostrý provoz s cestujícími a sloužil pouze k testování.

Jde o nízkopodlažní, klimatizovaný autobus, který je charakteristický svými částečnými kryty kol druhé a třetí nápravy. Má délku 18,75 metru, je vybaven motorem Iveco Cursor 8 o výkonu 243 kW a šestistupňovou automatickou převodovkou. Po přestavbě vznikla v jeho interiéru šestice kupé, ve kterých si návštěvníci mohou za úplné tmy objednat kávu připravenou nevidomými kavárníky.

Kavárna po tmě v prototypu SOR. Autor: Světluška

Kavárna po tmě v prototypu SOR.
Autor: Světluška

Světlušce autobus darovala společnost Arriva, která jej od výrobce odkoupila. „Pomáháme Světlušce dál. Autobus parkuje v našich garážích, staráme se o jeho kompletní údržbu a jezdí s ním naši řidiči,“ říká šéf Arrivy Daniel Adamka.

Kavárenský autobus putuje po republice od roku 2012. „Každý rok se snažíme přidat jednu destinaci a dalším lidem tak ukázat ztížené životní podmínky nevidomých,“ doplnil ředitel Nadačního fondu Českého rozhlasu Přemysl Filip. Autobus-kavárna už najel okolo 15 tisíc kilometrů a na tržbách pro nevidomé vydělal kolem 5 milionů korun.

Kavárnu POTMĚ můžete letos potkat:

19. 5. Praha, před budovou Českého rozhlasu – Vinohradská ul., Praha (95. výročí Čro)
25.–27. 5. Zlín, náměstí Míru (Zlín Film Festival)
29. 6. Pardubice, Masarykovo náměstí
30. 6.–1. 7. Litomyšl, Zámecké návrší (Smetanova Litomyšl)
20.–22. 7. Ostrava, Jantarová ul.
27.–29. 7. Uherské Hradiště (Letní filmová škola)
18.–19. 8. Osek, ul. Obránců míru (Osecké slavnosti)
31. 8.–2. 9. Poděbrady (Soundtrack festival)
13. 9. Praha, metro Radlická, před ČSOB
14.–16. 9. Jičín, Valdštejnovo nám. (Jičín – město pohádky)

Tagy Arriva kavárna nadace POTMĚ prototyp SOR Světluška
1 komentář