Katarci přidávají další nákladní frekvenci do Prahy, budou létat třikrát týdně

Nákladní letadlo Qatar Cargo. Pramen: Letiště PrahaNákladní letadlo Qatar Cargo. Pramen: Letiště Praha

Vývoj čistě nákladní dopravy na pražském letišti v covidovém období šel proti propadu v osobní dopravě.

Letecká společnost Qatar Airways posílí v sobotu svůj význam v nákladní dopravě na pražském letišti. Nákladní letecká linka Dauhá – Praha a zpět bude provozována třikrát týdně, dosud byly dvě frekvence. Qatar Airways do Prahy většinou posílají nákladní letadlo Boeing 777F.

Vývoj čistě nákladní dopravy na pražském letišti v covidovém období jde přitom do určité míry proti propadu v osobní dopravě. Zatímco celkový počet vzletů a přistání na letišti loni klesl o 65 procent, počet letů odbavených na cargo terminálech vzrostl o desetinu. Některé čistě nákladní lety byly přitom odbavovány i u Terminálu 1 (například o lety se zdravotnickým materiálem).

„Ačkoliv letecká přeprava zažila v roce 2020 bezprecedentní pokles, segment letecké nákladní přepravy byl stabilnější a nedocházelo k takovým poklesům jako u přepravy cestujících. Dopady pandemie onemocnění Covid-19 na přepravu zboží byly tak o něco mírnější,“ sdělila mluvčí Letiště Praha Kateřina Pavlíková.

Celkově bylo za uplynulý rok odbaveno na pražském letišti 52,4 tisíce tun carga, v roce 2019 to bylo 81,8 tisíce tun. Pokles jde ale na vrub výhradně pasažérských letů, na kterých se přepravuje takzvané belly cargo. To v roce 2019 tvořilo v Praze více než 57 celkového objemu carga.

„Pokles kapacit pro přepravu zboží byl částečně kompenzován navýšením počtu cargo letů některých nákladních dopravců. V případě pražského letiště se jednalo například o společnosti Qatar Airways Cargo i Turkish Airlines Cargo, které dlouhodobě provozují přímé nákladní linky z Prahy, ale i další dopravce,“ doplnila Pavlíková.

Přehled pravidelných nákladních linek z Prahy

CARGO DOPRAVCE TYP LETADLA
(může docházet ke změnám)
DESTINACE
ASL AIRLINES BELGIUM Boeing 737 Brno, Liege
FEDERAL EXPRESS CORPORATION (FEDEX) ATR72 Paříž/CDG
QATAR AIRWAYS CARGO Boeing 777F Dauhá, Budapešť
TURKISH AIRLINES CARGO Airbus A330F Istanbul, Vilnius
UNITED PARCEL SERVICES (UPS) Boeing 757 Budapešť, Kolín nad Rýnem

Pramen: Letiště Praha

Tagy letiště praha Qatar Airways Cargo
5 komentářů