Karlovarský kraj chce zkusit stavbu silnice spolu se soukromým investorem metodou PPP

Obchvat Krupá, zahájení stavby mostní estakády (srpen 2022). Pramen: ŘSDObchvat Krupá, zahájení stavby mostní estakády (srpen 2022). Pramen: ŘSD

Výstavba obchvatu souvisí s plány na pokračování dálnice D6.

Karlovarský kraj chce poprvé postavit silnici metodou PPP (Public and Privat Partnership), tedy spoluprací veřejného a soukromého sektoru. Stavbu obchvatu malé obce Veselov na silnici II/205 na Karlovarsku by kraj mohl zadat soukromé firmě, která by byla také investorem. Kraj by pak náklady na stavbu dlouhodobě splácel. Jestli by tento postup byl výhodný a proveditelný, má zjistit studie, řekl ČTK krajský zastupitel Jan Bureš (ODS), který má na starosti dopravu.

Budeme plánovat obchvat této obce. Je to dáno v souvislosti s výstavbou dálnice D6 v úseku Knínice – Bošov. Tam bychom se dostali do problematické části, kde by byla styková křižovatka, kterou na dálnici nepotřebujeme. Proto to musíme vyřešit obchvatem Veselova. Ta částka je odhadovaná kolem 175 milionů korun, a protože s touto částkou kraj ani jeho příspěvková organizace nepočítá, poptáme se, jestli by to nešlo vyřešit takzvaným PPP projektem,“ uvedl Bureš.

Studie, která má zjistit hlavně právní možnosti takové spolupráce soukromého a veřejného sektoru, má stát 300 000 korun a zaplatí ji Karlovarský kraj.

Podle Bureše by teprve ze studie mělo vyplynout, jestli by takový záměr byl proveditelný a za jakých podmínek. Doba splácení stavby by byla zřejmě deset nebo více let.

Projekty typu PPP nejsou v Česku zatím příliš časté. Například stát takto postupuje při stavbě dálnice D4 mezi Příbramí a Pískem. Kraje zatím s takovým postupem při výstavbě silnic zkušenosti nemají, uvedl Bureš. V jiných oblastech, například sociálních službách ale podobné projekty už fungují, dodal.

Tagy II/205 Karlovarský kraj obchvat Veselova PPP
18 komentářů