Kanada zachraňuje Air Canada. Státní pomoc podmínila snížením mezd vedení, v aerolinkách získá podíl

Airbus A220-300 společnosti Air Canada v retro nátěru Trans-Canada Air Lines. Foto: Air CanadaAirbus A220-300 společnosti Air Canada v retro nátěru Trans-Canada Air Lines. Foto: Air Canada

Státní pomoc přesahuje sto miliard korun, podmínkou je brzké vyplacení peněz cestujícím za zrušené lety.

Více než rok po vypuknutí pandemie koronaviru dosáhlo vedení Air Canada shody v jednáních s kanadskou vládou o státní pomoci. Kanada svého největšího dopravce podpoří záchranným balíčkem ve výši 5,89 miliardy kanadských dolarů (v přepočtu 101 miliard korun).

O dohodě informovala Air Canada na svých stránkách. Půjde o kombinaci různých opatření včetně nákupu šesti procent akcií v hodnotě 500 milionů dolarů. Firma se zavázala, že po získání pomoci vyplatí cestující a vedení si sníží své mzdy. Současně nesmí společnost dál propouštět a zaměstnanost musí udržet na úrovni začátku dubna letošního roku.

Většinu peněz získá dopravce úvěrem se státní zárukou. „Očekáváme, že úvěr bude plně splacen a daňové poplatníky nakonec tato pomoc nebude nic stát,“ řekla ministryně financí Chrystia Freeland. Podmínkou pomoci je, že firma co nejrychleji vrátí cestujícím zhruba 1,4 miliardy dolarů za zrušené lety, které dluží od loňského roku. Vláda řeší ještě státní pomoc letecké společnosti WestJet.

Šéf Air Canada Michael Rousseau uvedl, že letecká společnost získala vlastní pomocí již 6,8 miliardy dolarů. „Jde o rozhodnutí, které nám pomůže posílit likviditu, řešit zaměstnanost a umožnit návrat na regionální trhy,“ uvedl Rousseau. Firma zastavila za úvěr například i svůj věrnostní program Aeroplan. Úrok některých úvěrů dosáhne až 9,5 %. Aerolinky se současně zavázaly, že převezmou všech 33 objednaných letadel Airbus A220 a 40 Boeingů 737 MAX.

 

Tagy Air Canada Kanada státní pomoc aerolinkám
Žádné komentáře