K Ještědu začne místo lanovky jezdit autobus, zatím na zkoušku

Autobus na nové lince k Ještědu. Foto: Liberecký krajAutobus na nové lince k Ještědu. Foto: Liberecký kraj

O víkendu budou autobusy jezdit v půlhodinovém intervalu.

Liberecký kraj spustí od 15. června autobusovou linku z konečné stanice tramvaje v Horním Hanychově k parkovišti u chaty Ještědka. Má částečně lidem zpřístupnit vrchol Ještědu, kam nejezdí dva a půl roku kvůli nehodě lanovka.

O zavedení autobusové linky se mluví prakticky od nehody, spuštění provozu předcházely úpravy silnice ze sedla Výpřež a parkoviště u Ještědky. „Je to pilotní provoz, jdeme do neznáma. Zájem bude asi jiný než pro jízdu lanovkou,“ řekl jednatel Korid LK Otto Pospíšil.

Dopravcem na lince bude ČSAD Liberec, které počítá pro začátek s autobusem SOR o délce 10,5 m. Je připraven ale poptávky skladbu vozidel měnit. Doba jízdy je 12 minut, jízdní řád počítá s výrazně více spoji o víkendech a svátcích. Ve všední dny bude hodinový interval, o víkendech půlhodinový. Linka získala číslo 79.

Jízdenka bude stát 60 Kč, při bezhotovostní platbě či z aplikace Idolka vyjde na 48 Kč. Vznikne nová tarifní zóna Ještěd. Jízdenka bude platit i v liberecké MHD.

Konečná u Ještědky znamená ještě zhruba 800 metrů pěšky na vrchol poměrně nenáročným stoupáním.

Úpravy silnice a parkoviště vyšly na 2,6 milionu korun. Kritickým místem je průjezd u Vířivých kamenů, kde je nově značka varující před protijedoucím autobusem. Zejména cyklisté zde jezdí často velmi rychle.

Tagy ČSAD Liberec Ještěd Liberecký kraj
17 komentářů