pruvodce

Jízdu do Tater komplikuje omezení pod Strečnem, tvoří se hodinové kolony

Slovenská silnice I/18 pod hradem Strečno. Zdroj: Google Street ViewSlovenská silnice I/18 pod hradem Strečno. Zdroj: Google Street View

Za omezením stojí sanace nestabilního svahu, hotovo má být do konce listopadu.

Dlouhé objížďky, případně až hodinové kolony, čekají na řidiče mířící po frekventované slovenské silnici I/18 do Tater. Pod hradem Strečno, nedaleko Žiliny, se rozeběhla sanace nestabilního svahu, ze kterého na cestu pravidelně padaly kameny.

Během pracovních dní je doprava svedena do jednoho pruhu a řízena semafory, přes víkendy se pak až do konce září počítá s úplnou uzavírkou.

Slovenská policie řidiče žádá, aby se kvůli rozsáhlým kolonám úseku vyhnuli a využili raději objízdné trasy, kterých je k dispozici hned několik.

Objízdné trasy kvůli omezení pod Strečnem.Zdroj: Polícia SR - Žilinský kraj

Objízdné trasy kvůli omezení pod Strečnem.
Zdroj: Polícia SR – Žilinský kraj

Sanace nestabilního svahu na kilometrovém úseku vyjde na 3,5 milionu eur (88,5 milionu korun), hotovo má být do konce listopadu.

Přetížené a nebezpečné komunikaci má pomoci i nejdelší slovenský tunel Višňové. Hotový by měl být po několika odkladech v prosinci 2025. Ve hře je navíc jeho dřívější zprovoznění alespoň v polovičním profilu. Slovenský ministr dopravy Jozef Ráž již dříve uvedl, že se tunel podaří zprovoznit o půl roku dříve. Ve dřívější otevření věří i Národná diaľničná spoločnosť (NDS).

Tagy I/18 silnice I/18 slovensko Strečno
20 komentářů