Jízdenka na neomezené cestování po Německu zdraží, shodli se ministři

Vlak řady 481 na Alexanderplatz. Foto: Pierre Adenis / Deutsche BahnVlak řady 481 na Alexanderplatz. Foto: Pierre Adenis / Deutsche Bahn

Některé spolkové země navrhovaly větší zdražení.

Celostátní měsíční jízdenka pro regionální a městskou dopravu v Německu od ledna příštího roku zdraží o devět eur (220 Kč). Shodli se na tom ministři dopravy spolkových zemí, informují dnes agentury AP a DPA. Cena jízdenky se tak zvýší ze 49 na 58 eur měsíčně (zhruba 1455 Kč). Některé spolkové země, například Bavorsko, navrhovaly ještě výraznější zdražení.

Celostátní jízdenka Deutschlandticket začala platit loni v květnu. Umožňuje využívat městskou a regionální dopravu po celém Německu, tedy regionální vlaky, autobusy i linky metra. Nepokrývá ale například dálkové vlakové spoje. Celostátní jízdné aktuálně využívá zhruba 13 milionů lidí.

Mezi spolkovými zeměmi se dlouho debatovalo, o kolik cenu jízdenky zvýšit. Například Bavorsko prosazovalo zdražení o 15 eur, nakonec však převážilo zdražení o devět eur. „S touto cenou udržíme jízdenku cenově atraktivní a postavíme její financování na pevnější základy,“ uvedl ministr dopravy Severního Porýní – Vestfálska Oliver Krischer.

Celostátní jízdenka umožnila sjednotit tarify v místní a regionální dopravě, jednotlivým dopravním podnikům však způsobila i ztráty, které jim kompenzují spolkové země i federální vláda. Od května loňského roku, kdy začala platit, jízdenka Deutschlandticket stála veřejné kasy zhruba 1,5 miliardy eur. Spolkové země přitom financují místní hromadnou dopravu i z dalších svých zdrojů. Spolková vláda vnímá celostátní jízdenku jako opatření na podporu hromadné dopravy.

Tagy D-Ticket Deutschland-Ticket Německo
78 komentářů