Jihomoravský kraj rozdělil peníze na cyklostezky, meziročně téměř dvakrát tolik

Cyklostezka údolím Svitavy z Obřan do Bílovic. Foto: Fondyeu.czCyklostezka údolím Svitavy z Obřan do Bílovic. Foto: Fondyeu.cz

Dotace se týká celkem 43 projektů.

Celkem 31 milionů korun rozdělí Jihomoravský kraj obcím, mikroregionům a místním akčním skupinám na podporu rozvoje cyklistiky a cyklistické dopravy. Meziročně jde o navýšení na téměř dvojnásobek.

Kompletní seznam podpořených projektů je zde. „Je to o 14 milionů více, než to bylo loni, a díky tomu na podporu dosáhlo 43 žadatelů z řad obcí, mikroregionů a místních akčních skupin. Bezpečné cyklostezky a cyklotrasy snižují riziko nehod a zranění lidí, kteří se na kole pohybují. Všechny projekty na výstavbu mají platné stavební povolení, takže se může začít stavět už v nejbližší době,“ konstatuje náměstek hejtmana pro oblast regionálního rozvoje Jan Zámečník.

Dva miliony korun poputují na Společný prostor pro chodce a cyklisty Kostice – Lanžhot v katastru Kostic, částka 1,65 milionu na Stezku pro chodce a cyklisty úsek Letovice – Písečná nebo dva miliony na projekt Předklášteří – převedení cyklistů pod silnicí II/385.

Kraj rovněž plánuje investovat do údržby cyklistických tras a tratí. „Celkem 3,9 milionu jsme vyčlenili na udržování cyklostezek a cyklotras, ale taky například singletrailů v Jedovnicích, Boskovicích a Tvarožné Lhotě – je totiž potřeba je nejen budovat, ale také udržovat, aby vydržely co nejdéle,“ dodává podrobnosti Jan Zámečník.

Tagy cyklostezka Jihomoravský kraj podpora cyklistiky
4 komentáře