Jihočeští radní schválili miliardu na Jižní tangentu, spojí novou D3 se starou silnicí

Budoucí D3, obchvat Českých Budějovic. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářBudoucí D3, obchvat Českých Budějovic. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Rada Jihočeského odsouhlasila výdaj na takzvanou Jižní tangentu ve výši 985,3 milionu korun. Nová silnice má jižně od Českých Budějovic

Rada Jihočeského odsouhlasila výdaj na takzvanou Jižní tangentu ve výši 985,3 milionu korun. Nová silnice má jižně od Českých Budějovic spojit právě budovanou dálnici D3 s původním tahem I/3 a pokračující silnicí na Český Krumlov. Výdaj musí ještě schválit krajské zastupitelstvo, se zahájením stavby se počítá ještě letos.

Budoucí D3 a Jižní tangenta u Českých Budějovic. Pramen: ŘSD

Budoucí D3 a Jižní tangenta u Českých Budějovic. Pramen: ŘSD

Konkrétně jde o západní větev Jižní tangenty, která má začínat v lokalitě mezi Planou a Včelnou, na dálnici se má napojit v křižovatce Roudné. „Její plánovaná délka je zhruba 2,7 kilometru. Plánuje se, že stavba potrvá 24 měsíců v letech 2020 až 2023, kde je započítána nutnost přerušení prací během zim,“ uvedl první náměstek hejtmanky Josef Knot.

Jižní tangenta bude krajská silnice II. třídy, na silnici II. třídy se změní i dnešní I/3. Tangenta fakticky napojí novou dálnici i na nově zbudované mezinárodní letiště v Plané, v jehož areálu chce kraj mimo jiné zřídit i servisní centrum pro kamionovou dopravu. Jeho součástí má být například parkoviště pro zhruba stovku nákladních aut nebo hotel pro řidiče.

Podle Knota je součástí projektu Jižní tangenty i rozšiřování a přeložky místních komunikací, budování inženýrských sítí a protihlukových opatření či výsadba zeleně.

Tagy D3 Jihočeský kraj Jižní tangenta silnice I/3
7 komentářů