Jihočeský kraj vypsal tendr na zárodek obchvatu Srubce, napojí aglomeraci na D3

D3, stavba MÚK Pohůrka. Pramen: ŘSDD3, stavba MÚK Pohůrka. Pramen: ŘSD

Hlavní část obchvatu Srubce by se měla podle dokumentů kraje stavět v letech 2026 až 2028.

Jihočeský kraj udělal důležitý krok k napojení jihovýchodního Českobudějovicka na nově budovanou dálnici D3. Aktuálně vypsal tendr na krátký úsek silnice II/157, který propojí ledenickou silnici s mimoúrovňovou křižovatkou Pohůrka. Půjde rovněž o zárodek obchvatu Srubce, jehož hlavní část se potýká s průtahy v přípravě.

Nový úsek silnice II/157 vznikne přeložením a vylepšením ulice Do Mladého a přestavbou křižovatky této ulice s ledenickou silnicí (a ulicí U Rybníka). Předpokládaná cena je 125 milionů korun. Stavba je zároveň 6. etapou tzv. Zanádražky.

Obchvat Srubce. Pramen: Jihočeský kraj

Obchvat Srubce. Pramen: Jihočeský kraj

„Předpokládáme zahájení realizace této akce v dubnu tohoto roku a naším cílem je dokončit ji společně s uvedením dálnice do provozu,“ uvedla mluvčí kraje Hana Brožková. Dálniční obchvat Českých Budějovic by se měl otevřít s více než dvouletým zpožděním letos v prosinci.

Na krátký úsek II/157 u křižovatky s dálnicí D3 má navázat 3,4 kilometru dlouhý severní obchvat Srubce, jehož součástí má být i téměř třistametrový tunel. Přes Srubec už nyní proudí neúnosná doprava od Ledenic a Borovan do Budějovic, intenzita dopravy má po otevření dálnice ještě vzrůst.

Přípravu ale komplikují spory s majiteli pozemků, obchvat tak ani po více než roce od podání žádosti nemá územní rozhodnutí. „Územní řízení je prodlužováno obstrukcemi účastníků řízení,“ uvedla Brožková. Odpůrci stavby argumentují údajnou podjatostí Krajského úřadu Jihočeského kraje. U ministerstva pro místní rozvoj neuspěli, možnou podjatost ale nyní ještě řeší ministerstvo životního prostředí.

„Vydání územního rozhodnutí předpokládáme v první polovině tohoto roku,“ doplnila Brožková. Hlavní část obchvatu Srubce by se měla podle dokumentů kraje stavět v letech 2026 až 2028.

Tagy D3 Jihočeský kraj Srubec obchvat Úsilné - Hodějovice
13 komentářů