Jihlava vytvořila pro dojíždějící autem seznam parkovišť, kde mohou odstavit vůz zdarma

Budoucí bezplatné parkoviště Ke Skalce za krajským úřadem. Foto: Město JihlavaBudoucí bezplatné parkoviště Ke Skalce za krajským úřadem. Foto: Město Jihlava

Město se dohodlo s některými majiteli pozemků na dočasném využitím volných ploch.

Jihlava po zavedení zón placeného stání v centru města začala rozšiřovat i plochy, kde mohou zejména pravidelně dojíždějící do města zaparkovat auto zcela zdarma. Pro ně nově vytvořila speciální stránky se seznamem parkování bez poplatku. Město uvádí, že po chystaném rozšíření bude ve městě přes 600 parkovacích míst bez poplatku, jen během září vznikne 300 nových míst.

Pro dojíždějící je v městském systému parkování určen zejména fialový střednědobý režim parkování, který se pozná podle fialového pruhu na svislé značce. Parkoviště ve fialovém režimu jsou obvykle v docházkové vzdálenosti centra, úřadů a občanské vybavenosti. První dvě hodiny parkování jsou po registraci v aplikaci nebo automatu zdarma, dále se platí 20 korun na hodinu, ale maximálně 50 korun za 13 hodin parkování,“ uvedlo město.

Ještě během září dojde k úpravě plochy u VZP. Město se dohodlo s Generálním finančním ředitelstvím na dočasném využití pozemku, na kterém je v budoucnu plánována stavba nového finančního úřadu. Nová plocha vznikne také za Jihlavanem na Znojemské ulici. Město se dohodlo se soukromým vlastníkem na využití zpevněné plochy. Příjezd je ze Znojemské ulice u kapličky, dále za vrátnici Jihlavanu a bývalou prodejnu koupelen. Město upravilo částečně využívanou plochu na parkoviště v Mlýnské u řeky. Plocha je přístupná z Okružní ulice. Dohoda o bezplatném parkování platí také u stadionu FC Vysočina.

Město připravuje i další plochy pro parkování zdarma, budou například na ulici Romana Havelky, pod přivaděčem nebo na ulici Jiráskova u pneuservisu.

Jihlava rozšíření ploch označuje za vstřícný krok vůči dojíždějícím. Problémy s místem vznikly poté, co město zavedlo nový systém parkování. Vedení města jeho zavedení vysvětluje narůstajícím počtem aut.

Vykliďte si garáž a o parkování přemýšlejte. Jihlava ukazuje, že město není pro auta nafukovací

Tagy Jihlava
Žádné komentáře