Jihlava po radikální změně jízdních řádů upraví provoz některých linek

Autobus Solaris Urbino v Jihlavě. Foto: DPMJAutobus Solaris Urbino v Jihlavě. Foto: DPMJ

První změny nastanou ve čtvrtek, další v březnu a dubnu.

Necelý měsíc po zásadní proměně jízdních řádů v Jihlavě čekají cestující opět jejich úpravy. Důvodem jsou připomínky cestujících. O nových jízdních řádech informovala Jihlava na svých stránkách.

První změny vstoupí v platnost ve čtvrtek 23. února. Půjde o autobusovou linku 4. Další změny autobusových spojení na linkách 2 a 12 chystá dopravní podnik v průběhu března. Během dubna se na základě vyhodnocení zkušebního provozu a připomínek osadních výborů a veřejnosti změní odjezdy i četnost spojů na linkách G a H.

Linka 4 do Hruškových Dvorů, Henčova a Heroltic je první, kterou dopravní podnik města Jihlavy (DPMJ) upraví na základě připomínek cestujících. Část spojů této linky se vrátí na Polenskou ulici a doplní se několik spojů do Henčova a Heroltic.

Proti změnám vznikla i petice

Během března se změní odjezdy autobusových linek 2 a 12. Na základě požadavků zaměstnavatelů a s přihlédnutím k žádostem cestující veřejnosti se uspíší příjezdy na pracovní směny do Jipocaru a do podniků v Červeném Kříži. Dojde k dřívějším odjezdům linky 12 z Velkého Beranova a posune se také čas odjezdu školního spoje linky 12  z Antonínova Dolu. Zároveň budou upraveny spoje do Helenína a z Helenína, aby lépe navazovaly na výuku na středních školách v Heleníně. Dopravnímu podniku došla asi stovka žádostí o změny spojení a hlavně o posílení dopravy do okrajových částí města.

„Pracovníci DPMJ teď žádosti roztřídili a pečlivě je analyzují, aby mohli uspokojit co největší množství cestujících. V kontaktu jsou také se školami a s osadními výbory částí města a zpracovávají také připomínky obsažené v petici z Pávova, Červeného Kříže a Antonínova Dolu,“ uvedlo město v tiskové zprávě.

Chceme vyjít vstříc všem cestujícím. Uvědomujeme si, že došlo k radikální změně jízdních řádů, na kterou se mnoho lidí nestihlo včas připravit. Změny si většinou uvědomili, až když začaly spoje jezdit jinak. Proto pečlivě vyhodnotíme dvouměsíční zkušební provoz a během dubna změníme i nejkritizovanější spoje na nových trolejbusových linkách G a H,“ uvedl předseda představenstva DPMJ Radim Rovner.

Počítá se s navýšením počtu hlavně odpoledních spojů do okrajových částí města, jako jsou Helenín, Antonínův Důl a Pávov, i s vyšší frekvencí odjezdů z těchto míst v časech začátku a konce školního vyučování. Podle jeho slov ale navyšování množství spojů naráží také na personální limity. Dopravní podnik proto bude navyšovat mzdy řidičům a hledá i několik nových šoférů.

Tagy Dopravní podnik města Jihlavy DPMJ Jihlava
9 komentářů